Anul investiţiilor în energia regenerabilă

Data actualizării: Data publicării:
Turbine eoliene.
Turbine eoliene. Foto: GettyImages

2018 ar putea fi anul investiţiilor în energia regenerabilă. Scăderea costurilor, dominaţia chineză în ceea ce priveşte energia solară şi concurenţa în tehnologia bateriilor reprezintă doar câteva dintre tendinţele pe care s-ar putea bate moneda anul acesta, spun specialişitii. Se văd oportunităţi majore în acest domeniu. Tehnologia a avansat foarte mult, costurile de producţie au scăzut şi consumatorul va avea de câştigat foarte mult.

Costurile cu energia solară au scăzut în ultimii aproape 10 ani cu peste 60%. Ca urmare, fermele de energie verde sunt într-o continuă dezvoltare, iar experţii citaţi de The Guardian sunt de părere că acest trend are toate şansele să continue în viitor, ceea ce va conduce la costuri mai mici în majoritatea statelor, în special în cazul energiei solare.

Lider mondial pe acest palier este în continuare China, deşi este cel mai mare poluator din lume. În ultimul deceniu, capacitatea sa fotovoltaică a crescut cu aproape 800%. Şi-a atins astfel ţinta de energie solară pentru 2020 cu trei ani înainte de termen, după ce capacitatea instalată a depășit cu mult obiectivul său de peste 100 de gigawati. În plus, în următorii trei ani, China intenţionează să investească peste 300 de miliarde de euro în energia verde. Anul acesta, urmează să realizeze cel mai mare parc de panouri fotovoltaice din lume, care va fi capabil să genereze energie pentru aproximativ 94 de mii de locuințe.

China urmărește ca până în 2030 ponderea energiei regenerabile să fie de cel puțin 20% şi în acelaşi timp să devină lider mondial în producţia şi adoptarea maşinilor electrice.

Pe lângă asta, şi marile companii americane încep să fie prietene cu ecologia, chiar dacă anul trecut preşedintele american Donald Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice. Până la sfârşitul lui 2016, retailerul american Target a instalat energie solară pe 300 dintre magazinele sale, devenind astfel una dintre cele mai mari companii din Statele Unite care au adoptat energia solară.

În plus, noul Campus al companiei Apple din California funcţionează acum 100% cu energie verde, iar Goldman Sachs este doar una dintre multele bănci care şi-au luat acelaşi angajament. Aşa că experţii se aşteaptă ca în 2018 astfel de angajamente să crească, mai ales că tendinţa a fost determinată de scăderea costurilor.

Evoluţia industriei energiei regenerabile va avea un impact şi pe piaţa forţei de muncă. În prezent, aproximativ 10 milioane de oameni lucrează în sectorul energiilor regenerabile, potrivit cifrelor oficiale. În plus, sunt ocupaţiile cu cea mai rapidă creştere, cel puţin în Statele Unite. Iar, în Marea Britanie, cele peste 17 miliarde de lire care urmează să fie investite în sectorul eolian, ar trebui să creeze alte mii de noi locuri de muncă.

Un alt trend pe care investitorii verzi îl pot spicui anul acesta este concurenţa pe piaţa bateriilor. Până la jumătate anului, Tesla ar trebui să îşi finalizeze fabrica din Nevada, care va fi cea mai mare fabrică de baterii din lume. Dar concurenţa e mare. Pentru a nu fi depăşită, China a anunţat că în următorii trei ani va furniza aproape 120 de gigawaţi de baterii, în timp ce sunt planificate fabrici de baterii la scară largă şi pentru Suedia, Ungaria, Polonia şi Germania. Nici Marea Britanie nu se lasă mai prejos. A anunţat o investiţie de aproape 250 de lire în tehnologia bateriilor, menită să stimuleze cercetarea şi dezvoltarea şi să pună regatul Unit în fruntea pieţei de stocare a energiei.

Şi acesta este doar începutul. Planurile pentru combaterea poluării sunt mari. La nivelul Uniunii Europene, oficialii au anunţat că şi-au propus ca în anul 2030 cel puţin 27% din energia electrică a blocului comunitar să provină din surse regenerabile, în creştere faţă de o ţintă de 20% propusă pentru 2020.

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri