Ce se va întâmpla cu programul Prima Casă în 2020

Data actualizării: Data publicării:
prima casa

Prima Casă continuă și anul acesta și va avea alocat un plafon de garanții de 2 miliarde de lei. Suma este aceeași cu cea prevăzută pentru anul 2020 în planul multianual adoptat în 2016 și similară cu cea de anul trecut.

Pentru anul acesta, Finanțele vor și abrogarea unei prevederi care permite băncilor să dea într-un an credite peste plafonul anual. Deci vor fi totuși niște restricții.

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, este un bine-cunoscut contestatar al programului, însă recent a spus că atât Prima Casă, cât și alte programe guvernamentale de acest tip, vor fi evaluate pentru a le stabili eficiența.

Pentru anul viitor, în planul inițal este precizat un plafon mai mic, de un miliard și jumătate de lei, pe ideea că până atunci programul guvernamental să își fi îndeplinit scopul și să dispară ușor din peisaj.

Anul trecut, la cererea BNR, Ministerul Finanțelor a decis să transforme programul în unul social, accesibil doar celor cu venituri de până la 4.500 de lei, având în vedere că până acum au beneficiat de el și persoane care puteau accesa lejer un credit standard.

Proiectul care urmează să se redenumească în programul guvernamental O casă, O familie a fost prezentat în august de Ministerul Finanțelor de atunci, dar nu a mai fost adoptat de Guvern. În cei 10 ani de existență ai programului, au fost cumpărate peste 250 de mii de locuințe în valoare de totală de aproape 22 de miliarde de lei.

Editor web: C.T.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri