Curtea de Conturi: Finanțele ar trebui să verifice ONG pentru 2% primiți

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Curtea de Conturi recomandă Ministerului Finanțelor Publice să inițieze un proiect de act normativ prin care organele de specialitate din cadrul ministerului să capete prerogativa de a verifica modul în care ONG-urile utilizează banii pe care îi primesc prin redirecționarea de către contribuabili a unei părți din sumele datorate bugetului de stat ca impozit pe profit sau venit.

Instituția arată că a identificat lipsa unor reglementări referitoare la competențele de verificare, de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP), a modului de utilizare de către fundații și asociații nonprofit a sumelor primite din impozitul pe profit și din impozitul pe venit, potrivit Profit.ro.

"La nivelul anului 2016 au fost direcționate sume importante din impozitul pe profit și pe venit, venituri ale bugetului de stat, prin sponsorizare, valoarea totală a acestora fiind de 1.060.503,2 mii lei (1,06 miliarde lei – n.r.), către fundații și asociații nonprofit, fără a exista certitudinea utilizării în scopurile asumate de entitățile beneficiare", se arată în raportul public al Curții de Conturi pe anul 2016. Potrivit Registrului Național ONG, în România sunt peste 100.000 de organizații nonguvernamentale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri