Fisc: Contractele de închiriere vor putea fi din nou înregistrate

Data publicării:
prima casa cheie apartament_shutterstock_767663176
Foto: Shutterstock

Fiscul pregătește modificări în ce privește procedura de înregistrare a contractelor de chirie, după ce o ordonanță din luna martie a Guvernului a eliminat obligația ca aceste acte să fie înscrise în cazul persoanelor fizice.

prima casa cheie apartament_shutterstock_767663176
Foto: Shutterstock

Înregistrarea este, însă, o condiție legală pentru ca respectivul contract să aibă titlu executoriu, iar modificările procedurale vizate acum de ANAF vor acorda posibilitatea de a înregistra documentele persoanelor care doresc să aibă un astfel de contract executoriu, potrivit Profit.ro.

În lipsa înregistrării la ANAF, contractul nu mai are titlu executoriu, iar executarea chiriașului care nu achită sumele prevăzute de contract este posibilă doar după ce o instanță dospune executarea.

Conform articolului 1.798 din Codul civil (Legea nr.287/2009), contractele de locațiune încheiate prin înscris sub semnătură privată, care au fost înregistrate la organele fiscale, constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele și în modalitățile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri