Rate mai mari pentru Prima Casă. Unele bănci exclud formula noului ROBOR

Data publicării:
bani robor numara mana banca

Împrumuturile pentru Prima Casă ar putea fi excluse de la noua formulă de calcul a indicelui ROBOR. Practic, ratele creditelor prin Prima casă vor fi calculate după vechea formulă a indicelui de referinţă. Asta iau în calcul mai multe bănci din piaţă.

Dragoş Nechifor, brocker de credite: În acest moment, unele bănci interpretează că prin modificarea legislației din domeniu - acea Ordonanță 19 care aplică un nou indice de calcul la creditele contractate după data de 2 mai -, pentru programul Prima Casă această regulă nu se aplică, și atunci pentru acest produs dobânzile vor rămâne nemodificate. Deci în continuare se va merge pe folosirea vechiului ROBOR în calculul dobânzii aplicate.

Dacă băncile nu vor modifica marjele de dobândă la creditele ipotecare, am putea observa în viitorul foarte apropiat că produsul Prima Casă devine mai scump decât creditul ipotecar.

În acest moment sunt cel puțin două bănci care interpretează în acest mod legislația. Încă nu avem toate informațiile, dar cu siguranță începând de joi vom vedea exact cum aplică toate băncile înscrise în programul Prima Casă, și vom vedea cum aplică – unitar sau efectiv doar unele bănci interpretează în acest mod noua lege.

Am citit Ordonanța 19 cu atenție. Ea modifică modifică Ordonanța 52 din 2016 care face referire strict la credite ipotecare, dar și Ordonanța 50 din 2010 care face referire la toate tipurile de credite și automat poate fi interpretat.

Aș sugera ca după data de 2 mai cei interesați să-și facă calcule atât pe creditele ipotecare standard, cât și pe Prima Casă ca să observe dacă nu cumva costul va deveni mai mic decât pentru produsul standard, astfel încât Prima Casă să rămână doar cu avantajul unui avaans redus de doar 5% față de 15% cât este la ipotecarul standard.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri