Frauda Wirecard a devenit rușinea Germaniei. Afacerea va avea urmări la nivel UE

Data publicării:
sediul wirecard oglindit rasturnat in apa
Foto: Guliver/GettyImages

Frauda de la Wirecard, devenită o rușine germană, va aduce schimbări uriașe de reglementare. Apariția fintech-urilor a creat un gol legislativ. Reprezintă o evoluție fantastică, benefică pentru consumatori, sporește concurența, însă legislația este rămasă în urmă. Acum e nevoie de un update pentru a împedica astfel de nenorociri.

Prăbușirea Wirecard a devenit un punct focal pentru o revizuire a modului în care Uniunea Europeană reglementează industria financiară pe măsură ce evoluează de la băncile tradiționale către companii fintech, scrie Reuters. 

Frauda de 2 miliarde de euro, bani care nu existau în mod real, dar erau puși artificial în bilanțurile contabile, a fost constatată după mai multe zvonuri și informații că la Wirecard se întâmplă lucruri ciudate. Și au fost posibile pentru că au fost zone întunecate, prin evitarea reglementărilor și, de ce nu, lipsa de vigilență a autorităților.

Wirecard era o companie de tehnologie, procesatoare de plăți, dar în același timp funcționa și ca o bancă. S-a plasat într-o zonă cenușie când a fost vorba de supravegherea bancară tradițională.

UE va introduce noi reglementări

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil pentru economie, susține că Bruxelles-ul va veni cu propuneri de îmbunătățire a normelor  prudențiale, iar  revizuirea va fi încheiată după vară. Comisia ar putea să  modifice regulile  de transparență pentru companiile listate și normele contabile.

Pe de altă parte, ar fi necesară și o schimbare a modului în care funcționează autoritățile de reglementare, pentru că în Germania a fost un eșec al autorităților. Supraveghetorul financiar al Germaniei, BaFin, și auditorul au ratat, pentru că se pare că fiecare considera că e treaba celuilalt să se ocupe.

Wirecard a fost o companie hibridă, care a procesat plățile electronice și avea un statut de bancă, ceea ce a generat un vid de supraveghere cu responsabilitate pasată.

Bruxelles-ul își pune întrebarea dacă BaFin, autoritatea de supraveghere germană, și-a îndeplinit obligația de a impune legile Uniunii în ceea ce privește transparența companiilor listate. În funcție de ce va descoperi, Comisia ar putea să extindă investigațiile și să ajungă chiar să se implice direct în cazul instituțiilor financiare supravegheate.

Dar este foarte clar că afacerea Wirecard va duce la schimbarea legislației și reglementarea clară a fintech-urilor.  

În februarie 2019,  BaFin a impus o controversată interdicție de vânzare pentru două luni asupra acțiunilor Wirecard. După această perioadă, a depus o plângere penală împotriva a doi jurnaliști de la Financial Times, care făcuseră dezvăluiri despre bilanțurile false ale Wirecard și au acuzat de fraudă contabilă filiala din Singapore. Deci, gunoiul era sub nasul său, nu l-a descoperit și, mai grav, acum apar suspiciuni că, de fapt, l-a ascuns.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri