Guvernul încă nu a elaborat normele pentru deschiderea teraselor și a plajelor. Mai sunt două zile până la 1 iunie

Data publicării:
Beach Bar near the beach
Foto: Guliver/Gettyimages

Ministrul Economiei, Energiei, Mediului de Afaceri și Turismului, Virigil Popescu, a declarat, în direct la Digi24, că astăzi va fi elaborat ordinul comun privind normele pe care trebuie să le respecte patronii de terase și administratorii plajelor, care își vor deschide activitatea începând cu data de 1 iunie. Ordinul ar trebui publicat astăzi în Monitorul Oficial, pentru că luni, 1 iunie, este zi liberă. Antreprenorii spun că au fost luați prin surprindere și că nu sunt pregătiți să deschidă „așa din scurt”.

„Astăzi vom publica aceste ordine și vom spune exact ce reguli trebuie să îndeplinească proprietarii teraselor și administratorii plajelor, inclusiv proprietarii beach-barurilor”, dă asigurări ministrul Virgil Popescu.

Ministrul susține că nu vor fi impuse prea multe condiții, cu excepția celor de distanțare socială.

„La plajă condițiile nu vor fi deosebite, în afară de distanțarea efectivă a șezlongurilor, a umbrelor, nu cred că vom avea alte obligații. Administratorii trebuie să aibă grijă la intrarea și ieșirea de pe plajă să nu se facă aglomerații. Lucruri normale, uzuale, de bun simț. Iar la terase să nu stea mai mult de 4 la o masă, cel puțin în prima etapă”, a declarat ministrul Economiei.

Citește și Antreprenorii de pe litoral, luați prin surprindere: „Suntem pregătiți să deschidem terasele, dar nu așa din scurt!”

Proprietarii de hoteluri și terase de pe litoral nu sunt pregătiți să deschidă de luni, 1 iunie. Aceștia spun că nu sunt suficiente trei zile pentru amenajarea teraselor și beach-barurilor și că, cel mai probabil, totul va fi gata abia pe 15 iunie, odată cu redeschiderea restaurantelor.

„Suntem pregătiți să deschidem terasele, dar nu așa din scurt. Era bine dacă aveam o predictibilitate, pentru că acum, pentru proprietarii de terase, de beach-baruri, va fi foarte greu că în trei zile să vină și să activeze tot sistemul”, a declarat la Digi24 Cristian Bărhălescu, vicepreședintele Asociației Patronale a Agențiilor de Turism din România, după ce autoritățile au anunțat, joi, că de la 1 iunie este permisă deschiderea teraselor, dar cu anumite măsuri de precauție. 

Oamenii de afaceri afectați de restricțiile din pandemie așteptă mai multă predictibilitate din partea autorităților. Spun că au fost luați cumva prin surprindere de măsurile de relaxare anunțate pentru 1 iunie și nu își pot redeschide afacerile, cu toate regulile cerute, de pe azi pe mâine.

Citește și DOCUMENT. Măsurile de relaxare anunțate de Guvern de la 1 iunie

Doi întreprinzători în domeniul HORECA, Ștefan Mandachi și Răzvan Crișan, au detaliat la Digi24 cât de mult le-au fost afectate afacerile de restricțiile impuse acestui sector în pandemie. Ei spun că au suferit pierderi considerabile, dar asta nu-i va face să crească prețurile, ci dimpotrivă, ar putea fi nevoiți să le scadă chiar și cu 20 la sută, pentru că cererea va fi mult mai mică.

Ștefan Mandachi spune că va fi nevoit probabil să transforme în birouri o parte din camerele de hotel și nu este sigur că își va mai putea păstra tot personalul până la sfârșitul anului.

Editor: Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri