Impozitul forfetar ar putea fi aplicat de la jumătatea acestui an. Maria Grapini: „Toţi trebuie să plătească”

Data publicării:
11 2001forfetar-43316

„În semestrul II ar putea fi aplicat impozitul forfetar, dacă ne mişcăm repede, adică să terminăm studiul de impact în primul trimestru. Studiul a început şi trebuie să îl terminăm în primul trimestru. Dacă nu, nu-l vom putea aplica în acest an”, a anunţat Grapini vineri, într-o conferinţă de presă.

Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Turism şi Mediu de Afaceri | mariagrapini.ro

„Nimeni nu a spus că se aplică de mâine. Introducerea se va face după realizarea unui studiu de impact. Nu va fi aplicat în primul semestru pentru că nu se poate, trebuie realizate studii de impact de către noi şi de Ministerul Finanţelor. Trebuie să ştii câte baruri sunt, câte restaurante, câte pensiuni. Consilierii culeg date pentru a avea un fond de calcul. În alte ţări se aplică la 27 de servicii, probabil că nu vor fi toate”, a spus ministrul delegat.

Problema este că autorităţile trebuie să numere mai întâi câte asemenea firme funcţionează în România. „Vreau să vă spun cu mult respect că dacă întrebaţi pe oricine în România acuma câte pensiuni avem, câte hoteluri, câte spălătorii, câte..., cereţi-le Institutului de Statistică, că eu am încercat şi nu le-am primit”, a spus ministrul.

Ce s-a schiţat până acum sunt criteriile de aplicare ale impozitului forfetar. Practic, nu va fi acelaşi pentru toate firmele şi va fi stabilit în funcţie de zona în care este amplasată societatea.De exemplu, în cazul spălătoriilor auto amplasate la periferia oraşelor, şi impozitul forfetar ar urma să fie aplicat în funcţie de tarifele practicate de fiecare proprietar de spălătorie: pentru „spălătoria care are capacitatea atâta şi intră în cartier mai marginaş, faţă de cealaltă care intră într-un cartier mai central, ţii cont de locaţii, de amplasament... are de plătit 1000 de lei pe an şi cu asta, gata”, a exemplificat Maria Grapini.

Principalii vizaţi de acest nou impozit sunt proprietarii de pensiuni, un domeniu în care evaziunea fiscală este ridicată.

Impozitul va fi aşadar diferenţiat pe domenii de activitate: „Nu poate fi acelaşi nivel al impozitului pentru taximetrişti şi pentru hoteluri. Şi taximetriştii vor plăti, aşadar. Vrem să aplicăm impozitul fără să distorsionăm piaţa şi să introducem o etică în afaceri. Toţi trebuie să plătească. (...) Cei care nu plătesc forfetarul vor fi vizitaţi de 15 ori pe an de Fisc”, a mai spus Grapini.

Nebuloasa forfetarului pe stil nou

Impozitul forfetar anunţat de premierul Ponta în urmă cu câteva zile la sugestia ministrului Grapini rămâne încă o nebuloasă. Cu toate că un comunicat al Ministerului Economiei ţinea să precizeze că impozitul forfetar pentru care se fac analize și studiu de impact nu este impozitul minim aplicat de Guvernul Boc, oamenii de afaceri exact de acest lucru se tem, întrucât nu există o direcţie clară pe acest subiect.

Miercuri, ministrul delegat spunea că, în cazul în care va fi introdus, forfetarul nu se va aplica decât anumitor categorii de servicii, cu precădere celor din turism, fără să se ştie exact care. Erau menţionate serviciile furnizate de pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de înfrumuseţare sau spălătorii auto, cuantumul urmând să fie stabilit după discuţii cu patronatele de profil. Iată că declaraţia de vineri a ministrului delegat infirmă această direcţie.

Victor Ponta: „Ajutați-mă să explic forfetarul”

Tot miercuri, premierul Victor Ponta îi cerea Mariei Grapini să îl ajute să explice public oportunitatea impozitului forfetar, afirmând că va renunţa la impozit dacă ideea nu este bună şi atenţionând totodată că astfel se reduc fondurile pentru turism şi infrastructură.

Vă rog, doamna ministru Grapini, să mă ajutaţi să explic cum e cu forfetarul, dacă nu, eu renunţ la el, că cică a fost ideea mea, dar după aia investiţii în turism o să facem din impozitul forfetar pe care nu-l punem”, a spus premierul la începutul şedinţei Executivului de miercuri. El a cerut date privind motivul unui astfel de impozit.

„Eu am înţeles ideea, poate nu e bună şi dacă nu e bună nu o ţin lângă, dar eu am înţeles că unii sunt cinstiţi şi plătesc impozite şi taxe, din cei care au hoteluri, restaurante, alţii nu sunt cinstiţi şi nu plătesc nimic, sunt pe pierdere tot timpul. Şi atunci, în loc să îi facem cinstiţi pe necinstiţi, îi omorâm şi pe cei care plătesc şi nu mai plătesc nici ei. După care, suta de mii de turişti care merg pe Valea Prahovei au nevoie de nişte taxe de acolo ca să le facem autostrada, să poată să meargă turiştii pe autostradă pe Valea Prahovei, să nu mai stea şapte ore în trafic”, a spus premierul cu aceeaşi ocazie.

Constantin Niţă: Urmările forfetarului ediţia 2009 au fost dezastruoase pentru mediul de afaceri

Nu este pentru prima dată când se discută despre impozitul forfetar. Fost ministru al IMM-urilor în guvernarea PDL-PSD, Constantin Niţă, acum ministru delegat pentru Energie, a promovat în 2009 un impozit similar. Astăzi, el spune că acea măsură a fost aplicată greşit.

Constantin Niţă: Urmările lui au fost dezastruoase pentru mediul de afaceri... 200.000 de firme s-au închis.

Digi24: Unde s-a greşit?

Constantin Niţă: Păi nu-l pui pe cifra de afaceri... te duci şi spui: turism... ce impozit punem? Pe cazane, pe prestaţiile de servicii. Că diferă impozitul de la activitate la activitate. Ceea ce e cu totul altceva decât impozitul minim pe cifra de afaceri.”

Deşi guvernanţii spun că actualul impozit diferă de cel vechi pentru că nu mai este pus pe cifra de afaceri, de fapt el tocmai asta taxează. Când impozitul vizează numărul de paturi dintr-o pensiune sau de scaune dintr-un restaurant, se adresează direct dimensiunii acelei afaceri şi, implicit, cifrei de afaceri pe care hotelul sau restaurantul o realizează.

Analişti: Colectarea de taxe nu se mai face eficient

Profesorul de economie Mircea Coşea a comentat intenţia Guvernului la Digi24 şi atrage atenţia că este mai potrivită în acest moment o flexibilizare a taxelor. „Guvernul nu ar trebui să ia în calcul măriri de taxe și impozite, cum ar fi impozitul forfetar, pentru că realitatea dovedește că nu se mai face eficient colectarea de taxe. Guvernul ar trebui să aibă în vedere o flexibilizare a taxelor”, crede profesorul de economie.

În urmă cu mai bine de doi ani, mai precis în octombrie 2010, executivul condus de Emil Boc a decis să renunţe la impozitul minim aplicat companiilor şi a analizat varianta introducerii unui impozit forfetar. S-a renunţat la idee după ce au fost invocate dificultăţile care pot apărea în administrarea unui astfel de sistem, păstrându-se impozitarea cu 3% a veniturilor microîntreprinderilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri