Investitorii ruşi vor energie mai ieftină. Varujan Vosganian: „Unele lucruri se pot rezolva, altele nu se pot rezolva”

Data publicării:
vosganian

Între Ministerul Economiei şi investitorii din Rusia s-au dus vineri negocieri dure vineri, la reuniunea Comisiei Mixte Interguvernamentale Româno-Ruse pe probleme economice. Ca să îşi aducă banii în România, ruşii vor energie mai ieftină pentru companiile din industria metalurgică şi taxe mai mici pentru companiile petroliere. În replică, autorităţile le cer să îşi respecte contractele de privatizare şi să protejeze locurile de muncă.

În acest sens, Konstantin Kosocev, reprezentant al Agenţiei Federale a Rusiei, a declarat că „multe companii ruseşti care lucrează în România sunt îngrijorate de creşterea preţurilor la energie”. El a dat mai multe exemple: „Cunoscuta companie Mechel s-a confruntat cu o creştere de 30% a preţului la energia electrică. O altă companie din Rusia, Alro, cu proprietarul Vimetco, spune că această creştere la energie a fost de 60%Lukoil spune că pe piaţa din România este favorizat concurentul OMV-Petrom”, susţine oficialul rus.

În replică, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, arată că negocierile se poartă cu fiecare companie în parte, de aici şi diferenţele mari de preţ: „Unele lucruri se pot rezolva, altele nu se pot rezolva. De pildă, faptul că la Alro preţul curentului a crescut cu 60% se datorează şi faptului că avea un preţ preferenţial până acum. Ce creşteri investiţionale ar avea dacă le-am accepta revendicările? Noi facem negociere cu fiecare firmă în parte.

În statistici, investiţiile ruşilor în ţara noastră se ridică la 2 miliarde de dolari.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri