Lucrări întârziate. Ministrul Energiei merge la Chişinău pentru a discuta despre gazoductul Iaşi-Ungheni

Data publicării:
gazoduct iasi ungheni - captura digi24

„Discuțiile privind interconectarea rețelelor de gaze și electricitate au avansat în ultimele luni, materializându-se prin angajamentul politic ferm al celor două state în vederea dezvoltării acestor proiecte. Finalizarea proiectelor de interconectare va reprezenta pentru Republica Moldova o punte de legătură cu Uniunea Europeană, oferind perspectiva diversificării surselor de aprovizionare în vederea asigurării securității energetice”, a declarat Constantin Niță, citat într-un comunicat al Departamentului Energiei.

De partea moldoveană, responsabilii de proiect susţin că lucrările la gazoductul Iași-Ungheni ar trebui să fie încheiate până la 31 martie, însă planul de proiectare a gazoductului nu a fost încă finalizat și nu a fost selectată încă nici compania care va efectua lucrările de conectare a conductei pe sub râul Prut, scrie publika.md.

Până acum, muncitorii au reuşit să sudeze câţiva kilometri de ţevi pe segmentul de pe teritoriul Moldovei şi au început construcţia staţiei de măsurare a volumului de gaze.

La începutul lunii ianuarie, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale din România a anunţat că pe teritoriul României lucrările la gazoduct au fost finalizate.

Anterior, autorităţile de la Chişinău declaraseră că toate lucrările vor fi încheiate până la sfârşitul primului trimestru al anului, iar gazoductul va fi dat în exploatare în vara acestui an.

Calendarul lucrărilor

În 12 octombrie, premierul Victor Ponta s-a deplasat la Ungheni, la o zi după ce în presă apăruse informația că licitaţia pentru unul dintre segmentele gazoductului tocmai a fost anulată. Era vorba despre porţiunea care trebuia să treacă pe sub râul Prut, iar motivul invocat pentru această măsură era încălcarea mai multor norme la atribuirea contractului.

„Mă duc să inspectez gazoductul Iaşi - Ungheni ca să arăt că unii sunt cu circul, iar alţii sunt cu munca. Unii sunt cu circul, iar alţii sunt cu lucrurile de făcut”, a declarat premierul Victor Ponta înainte de a vizita șantierul.

Premierul le-a spus muncitorilor aflați pe șantier că este optimist că lucrările vor fi terminate în luna decembrie, așa cum a promis constructorul în data de 26 august, când tot prim-ministrul a inaugurat lucrările la gazoductul Iași-Ungheni.

Anunţul anulării licitaţiei pentru tronsonul de sub Prut al gazoductului apăruse cu o zi înainte pe portalul unde statul îşi anunţă proiectele de achiziţii publice. Motivele invocate erau erori şi omisiuni în documente, precum şi ineficienţa în cheltuirea banilor. Chiar şi aşa, oficialii susţineau că licitaţia nu a fost revocată, iar statutul licititației apărea ca fiind în desfășurare.

Primul care s-a dus să inspecteze şantierul a fost însă preşedintele Traian Băsescu, prilej pentru a-i mai arunca critici premierului. Şeful statului a spus atunci că inaugurarea şantierului a fost un spectacol de imagine.

La cât se ridică investiția

Acest gazoduct, care va avea lungimea de 43 de kilometri, va conecta rețelele de gaze ale României și Republicii Moldova. Investiția este de 26 de milioane de euro, dintre care 7 milioane de euro sunt bani din fonduri europene.

România şi-a propus să o ajute construind un gazoduct prin care gazul românesc să ajungă dincolo de Prut. Numai că, în ciuda promisiunilor de la Bucureşti, gazoductul prin care ar trebui să treacă, cel puţin la început, câte 500 de milioane de metri de gaze nu va fi gata în această iarnă. Aşa că Republica Moldova nu-şi permite să taie nici legătura şi nici conducta cu Federaţia Rusă, de unde acum importă tot gazul.

„Sper ca, la finele anului viitor, să beneficiem de acest gazoduct. El ar putea acoperi până la 30% din necesarul pentru Republica Moldova. Este extrem de important, dincolo de dimensiunea economică, financiară, mai are şi un mesaj politic, ne permite să diversificăm resursele energetice. Actualmente noi suntem în situaţia pe care o cunoașteți: 100% dependenţi de gazul rusesc”, spunea ambasadorul Republicii Moldova la București, Iurie Reniță, într-un interviu acordat Digi24 la sfârșitul lunii noiembrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri