Ministrul Agriculturii: România are asigurată în acest an cantitatea de grâu necesară consumului intern

Data actualizării: Data publicării:
grau
Grâul românesc a avut cel mai mic preț la o licitație internațională, Egiptul a cumpărat 60.000 de tone. Foto: Getty Images

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, joi, că România va avea asigurată în acest an cantitatea de grâu necesară consumul intern, chiar dacă producţiile ar putea fi mai mici faţă de anul trecut din cauza secetei.

"Ce vă pot spune sigur este că am reuşit să adunăm producţia de orz, mai sunt câteva procente până la recoltarea totală a întregii suprafeţe din România, deci producţia este la adăpost. Am trecut de 60% şi la recoltatul grâului şi ce avem până acum ne arată că vom avea, şi suntem siguri de acest lucru, cantitatea de grâu necesară consumului intern. Nu o să vă dau producţiile, pentru că nu aş vrea să influenţez piaţă. O să vă comunic aceste producţii când se va încheia recoltatul şi întreaga producţie va fi în magazie închisă cu lacătul sau cu altceva pe dinafară", a precizat ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă, notează Agerpres.

Întrebat cu cât va fi mai mică producţia de orz faţă de anul trecut având în vedere că aceasta este aproape în totalitate recoltată, Daea a răspuns: "Este o producţie mai mică cu 20%".

Daea: Județele Vrancea, Galați și Buzău, cele mai afectate de secetă

 Judeţul Vrancea este cel mai distrus din cauza secetei, urmat de Galaţi şi Buzău, dintre cele 10 judeţe pe care le-a văzut imediat după ce a preluat portofoliul Agriculturii, iar situaţiile sunt diferite de la o zonă la alta.

"Este un mozaic de situaţii la distanţe foarte mici şi aceasta din varii motive: structura şi textura solului, care este diferită de la o parcela la alta, au ajuns cantităţi diferite de apă, au fost ploi neuniforme (...), de aici diferenţa de vegetaţie de la o parcelă la alta. Din cele 10 judeţe pe care le-am vazut, cel mai distrus, cel afectat este judeţul Vrancea, urmează Galaţi şi apoi Buzău", a subliniat şeful MADR.

Acesta nu a precizat care este suprafaţă totală afectată până în prezent de secetă, întrucât există riscul ca aceasta să crească. "Ca suprafaţă este greu de spus acum, pentru că această suprafaţă, dacă nu vin fronturi de ploi, şi nu vin din datele pe care le avem, suprafaţa va creşte", a adăugat Petre Daea.

Producţia de orz s-a situat anul trecut la un nivel-record de 1,88 milioane tone, cea mai ridicată începând cu anul 2007.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri