Noul Cod fiscal a intrat în vigoare. Veștile bune și veștile proaste

Data publicării:
tigara tigari fumatori

Reducerea TVA cu patru puncte procentuale se traduce printr-o scădere cu puţin peste 3 la sută a preţurilor. O ieftinire nesemnificativă, spun consultanţii.

„În cazul în care vorbim de cantităţi foarte mari, discutăm de revânzători sau engrosiști, atunci o reducere de 3% poate fi ceva semnificativ, dar pentru clientul final nu”, spune Cătălina Aldea, consultant fiscal.

„Este o chestiune de imagine, nu se va reflecta în vânzări”, adaugă ea.

O primă ieftinire, datorată reducerii TVA, s-a simțit la benzină şi la motorină. Numai că pentru mulți șoferi, ieftinirea, între 5 și 10 lei la un plin, este nesemnificativă. Așa că așteaptă să fie eliminată supraacciza introdusă de guvern în 2014. Asta se va întâmpla, însă, abia anul viitor. 

ACCIZE

Noul an vine şi cu taxe mai puţine. Din noul Cod fiscal a dispărut acciza pentru cafea. A fost eliminată acciza de 4 lei pe kilogramul de cafea solubilă. Înseamnă că pentru un pachet este echivalentul a 1 leu.

Totodată, a fost eliminată şi acciza pentru iahturi, maşini cu motoare de peste trei litri şi blănuri. Această taxă pe produse de lux a fost introdusă în 2013 pentru a compensa scăderea veniturilor la buget, după reducerea TVA la pâine.

Şi preţurile băuturilor alcoolice sunt mai mici. Acciza care trebuie plătită statului de producătorii de alcool s-a redus de la 1 ianuarie cu 1.400 de lei pe hectolitrul de alcool.

Scăderea la noi va fi de la zero până la 20%”, spune Nawaf Salameh, producător de băuturi.

Cei mai mari producători de băuturi alcoolice din România au ieftinit însă încă din luna octombrie băuturile pentru a stimula cererea în perioada sărbătorilor.

În cea mai mare fabrică de băuturi spirtoase din România, capacitatea de producţie este de 8.000 de litri în fiecare zi.

Noul an vine însă cu veşti proaste pentru fumători. Acciza la tutun se majorează cu 18 lei pe mia de ţigarete, iar analiştii se aşteaptă la scumpirea pachetului de ţigări cu cel puţin 30 de bani.  

Citiți și: Proiect: Ţigările cu arome, interzise

SCAD TAXE ȘI IMPOZITE PENTRU FIRME

De la 1 ianuarie, scad şi multe taxe şi impozite pentru firme - de exemplu impozitele pe dividende si pe profitul firmelor mici. În acelaşi timp, a dispărut cu totul taxa pe construcţiile speciale din domeniul agriculturii. 7 miliarde de lei rămân în plus la dispoziţia mediului privat.

Cea mai aşteptată reducere de taxe pentru mediul de afaceri este scăderea impozitului pe dividende. Astfel, impozitul pe acest tip de câştig a ajuns la 5%, faţă de 16 % cât era până acum. Măsura are însă are un cost de peste 1 miliard de lei pentru visteria statului.

Micii patroni primesc şi ei o veste bună la început de an. Cei care au mai mulţi angajaţi vor plăti un impozit pe venit mai mic, de 1%, iar cei fără salariaţi, un impozit mai mare de 3%. Acest impozit pentru microîntreprinderi are rolul de a încuraja firmele să facă mai multe angajări în perioada următoare.

Sunt însă în noul Cod fiscal şi măsuri care se limitează doar la anumite domenii de activitate. Iniţial, autorităţile se gândeau să elimine taxa pe construcţii speciale din 2016, dar rezultatul final a fost ca birul să fie eliminat doar pentru agricultură.

CURENT ELECTRIC MAI IEFTIN

Autoritatea de Reglementare în Energie are şi ea o veste bună. Pe 1 ianuarie au scăzut tarifele la energia electrică. În facturi, micşorarea se va vedea cu 3,5%.

Reducerea ar fi putut fi şI mai mare, dar populaţia trebuie să plătească şi certificatele verzi pe care nu le mai plătesc marii consumatori industriali.

Ce aduce noul Cod Fiscal

Impozitul pe dividende:

- scade de la 16% la 5%

- impact bugetar: 1,3 mld. lei

(sursa: Consiliul Fiscal)

Impozitul pe venit pentru firme:

- mai mult de 2 angajaţi: 1%

- un singur salariat: 2%

- fără angajaţi: 3%

(sursa: Ministerul Finanţelor)

Taxa pe construcţii speciale

2015:

- scade de la 1,5%  la 1%

2016:

- eliminată pentru agricultură

(sursa: Ministerul Finanţelor)

Tarifele la energia electrică

- scad cu 3,5%

(sursa: ANRE) 

Citiți și: 

Cele mai aşteptate modificări fiscale. Trei dări importante se reduc de la 1 ianuarie
2016, anul marilor reduceri de taxe

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri