Olanda intră în recesiune. Economia este afectată de inflație

Data actualizării: Data publicării:
roți de cașcaval și brânză cu prețuri pe o tarabă în Olanda
Cheltuielile de consum au scăzut cu 1,6%, în timp ce exporturile au fost cu 0,7% mai mici decât în primele trei luni ale anului. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Economia olandeză a intrat în recesiune, după ce s-a micșorat cu 0,3% trimestrial, în al doilea trimestru, arată o primă estimare publicată miercuri de Statistics Netherlands, informează Reuters.

A cincea economie a zonei euro, după Germania, Franța, Italia și Spania, s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, după o contracție de 0,4% în primele trei luni ale anului.

Creșterea economică în Țările de Jos a fost de aproape 5% pe an în 2021 și 2022, într-o redresare rapidă după criza cauzată de COVID-19.

Prima recesiune de la pandemie încoace a fost determinată de o scădere a cheltuielilor de consum și a exporturilor, deoarece inflația în creștere a dus la creșterea prețurilor la alimente și a facturilor la energie în Țările de Jos și partenerii săi comerciali.

Cheltuielile de consum au scăzut cu 1,6%, în timp ce exporturile au fost cu 0,7% mai mici decât în primele trei luni ale anului.

Inflația din Țările de Jos a scăzut de când a atins un vârf de 14,5% în septembrie anul trecut, dar a fost încă relativ ridicată, în jur de 6% în al doilea trimestru al anului 2023.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri