Petrolul a atins cea mai mare cotaţie din noiembrie 2014

Data publicării:
sonda petrol
Foto: Guliver/Getty Images

Şi din cauza tensiunilor din Siria din ultima perioadă, petrolul a atins cea mai mare cotaţie din noiembrie 2014. Efectele se vor vedea în următoarele două săptămâni în benzinăriile din România. Preţul carburaţilor ar putea creşte cu 2%, spun specialiştii. Imediat după atacul din această dimineaţă, cotaţia petrolului a urcat la 72,62 de dolari.

Cotaţia petrolului pe plan internaţional a depăşit 72 de dolari pe baril, un fapt care îi va influenţa pe şoferi. Ei deja au resimţit o creştere de 2,24% în preţul carburanţilor, în primele 3 luni din acest an. Din păcate, scumpirile nu se vor opri aici.

Claudiu Cazacu, expert pieţe financiare: În aproximativ 2 săptămâni am putea vedea preţuri mai mari cu 1,5-2 procente la pompă, asta pentru că nu toată creşterea petrolului se transpune acolo. În plus, dolarul american a scăzut uşor faţă de leu.

În mai puţin de un an, preţul barilului de petrol a crescut cu aproape 60%. Dacă în iunie anul trecut era cotat la 45 de dolari, acum a depăşit 72 de dolari.

Claudiu Cazacu, expert pieţe financiare: Avem o reacţie de creştere în ultimele sesiuni, în total peste 5 procente în mai puţin de o săptămână. Putem cita situaţia geopolitică. Vorbim de Orientul Mijlociu, de Siria.

Sunt însă şi veşti bune. Dacă nu porneşte un nou război în Orient sau dacă statul nu măreşte taxele, preţul la pompă nu ar trebui să depăşească 6 lei pe litru în următorii ani, spun petroliştii. Şi asta, conform contractelor pentru ţiţei, încheiate pe termen lung pe bursele mondiale.

Harald Kraft, preşedinte ROPEPCA: Dacă facem referire la cotaţiile futures de la bursele de mărfuri internaţionale, se prevede 70 de dolari, plus-minus 5 dolari, în următorii 2-3 ani. Şi asta înseamnă că preţul la pompă va rămâne stabil.

Scumpirea petrolului de acum ar putea fi determinată şi de dorinţa Arabiei Saudite de a avea o cotaţie mai ridicată în perspectiva listării companiei petroliere de stat, la bursa din New York.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri