Prețul petrolului urcă la maximul ultimelor două luni

Data publicării:
pompa de carburant
Prețul petrolului urcă la maximul ultimelor două luni, din cauza ofertei reduse. Foto: Getty Images

Prețul petrolului a crescut, joi, susținut de sporirea cererii de carburanți și de o reducere a stocurilor de țiței din SUA, în condițiile în care producția a rămas redusă în Golful Mexic după două uragane, relatează Reuters.

Țițeiul Brent a crescut cu 28 de cenți, sau 0,4%, la 76,47 dolari pe baril la ora 13:36 GMT. Petrolul american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 43 de cenți, sau 0,6%, la 72,66 dolari pe baril. La începutul sesiunii, Brent a crescut la 76,53 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii iulie.

"Prețul petrolului continuă să urce pe fondul constrângerilor de aprovizionare din Golful Mexic din SUA, care s-a reflectat în raportul privind retragerile mari de stocuri de țiței de săptămâna trecută", a declarat analistul Rystad Energy, Louise Dickson.

Ambele contracte au urcat miercuri cu 2,5%, după ce datele Energy Information Administration au arătat că stocurile de țiței din SUA în săptămâna până la 17 septembrie au scăzut cu 3,5 milioane de barili, până la 414 milioane - cel mai mic total din octombrie 2018.

Petrolul a primit, de asemenea, un impuls în condițiile în care mai mulți membri ai Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, cunoscuți colectiv ca OPEC+, s-au străduit în ultimele luni să crească producția din cauza unor ani de subinvestiții sau a întârzierilor la lucrările de întreținere din cauza pandemiei de coronavirus. 

Ministrul irakian al petrolului a declarat miercuri că OPEC+ depune eforturi pentru a menține prețul țițeiului aproape de 70 de dolari pe baril, pe măsură ce economia globală își revine, mai scrie Reuters, citat de Agerpres. Grupul se va reuni pe 4 octombrie.

Sentimentul pieței este, de asemenea, susținut și de creșterea prețurilor la gazele naturale, a declarat ANZ Research. "Lipsa de aprovizionare cu gaze ar putea încuraja utilitățile energetice să treacă de la gaze la petrol dacă iarna se dovedește a fi mai rece în acest an", au transmis analiștii ANZ într-o notă.

Prețurile la gazele naturale au crescut puternic în ultimele luni în întreaga lume, din cauza unei combinații de factori, inclusiv a creșterii cererii în special din partea Asiei, a stocurilor scăzute și a livrărilor mai scăzute decât de obicei ale Rusiei.

Partenerii noștri