Semnal de la Consiliul Concurenţei: Creşterea preţurilor poate avea legătură şi cu creşterea deficitului bugetar

Data actualizării: Data publicării:
tva redus alimente 00301600

În urma sesizării făcute de Ministerul Agriculturii, Consiliul Concurenței a demarat o analiză pentru a determina cauzele scumpirii alimentelor în această lună. Potrivit preşedintelui instituţiei, printre posibilele cauze ar putea fi şi creșterea deficitului bugetar, care duce la majorarea importurilor și pune presiune pe inflație.

 

"Am primit de la Ministerul Agriculturii o solicitare pentru analiza prețurilor la alimente, în special la unt, ouă și unele produse din carne, unde prețurile au avut evoluții radicale. Foarte bine că ne-au făcut o astfel de sesizare, dar ar fi foarte bine să vină și cu date, cu mai multe informații. Le-am cerut și noi acest lucru, întrucât ministerul de resort are informații mai multe pe această temă", a declarat preşedintele Consiliului Concurenţei, pentru Agerpres.

Potrivit lui Bogdan Chiriţoiu, unele creșteri de prețuri par să aibă caracter regional, cum este cazul ouălor și untului, însă acest lucru nu ar justifica pe deplin scumpirile din România.

Totodată, întrebat dacă se suspectează o înțelegere între retaileri, Chirițoiu a răspuns: "Nu aș putea să spun acum acest lucru, este prea devreme. Vom analiza tot lanțul, de la producție la raft, să vedem dacă avem de-a face cu un mecanism de piață funcțional".

"Sunt evoluții recente, apărute în luna noiembrie, în contextul în care, potrivit INS, prețul alimentelor în octombrie 2017 față de 2016 este de doar 3%, similară cu creșterea prețului la produsele nealimentare", a adăugat el.

Potrivit lui Chirițoiu, scumpirile ar putea fi efectul creșterii deficitului bugetar: "Excesul de cerere din deficitul bugetar se duce în importuri, crește deficitul comercial. Deci dacă am deficit bugetar acesta atrage importurile, ceea ce generează o scădere a cursului și generează inflație. Întrucât mare parte din alimente sunt importate, iar leul scade față de euro, acestea generează o creștere a prețurilor. Sunt legi ale economiei".

Președintele Concurenței nu a putut oferi un orizont de timp în care analiza ar putea fi finalizată, exprimându-și speranța că acest lucru va fi realizat cât mai repede posibil, mai arată Agerpres.

Oficialul a amintit de amenda de 35 de milioane de euro luată în 2015 de Metro, Real, Selgros, Mega Image și furnizorii acestora, ca urmare a unor înțelegeri anticoncurențiale, și a precizat că există în analiza Consiliului o altă investigație, care vizează eventuale comportamente ilegale ale Cora, Carrefour, Kaufland și ale furnizorilor lor, anchetă care va fi finalizată în prima parte a anului viitor.

Vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, pentru AGERPRES, că a sesizat Consiliul Concurenței în privința scumpirilor apărute la alimente, în special la ouă, carne și produse lactate, întrucât analizele Ministerului Agriculturii nu au scos în evidență motive obiective care să determine majorări de prețuri, iar instituția nu are instrumente și prevederi legale pentru a interveni pe piață.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri