Proiectul noului Cod Fiscal: Guvernul lasă primăriile să crească anual impozitele şi taxele locale cu până la 50%

Data publicării:
taxe

 

Impozitele şi taxele vor fi majorate cu până la 50% în funcţie de „condiţiile specifice zonei”, conform proiectului privind noul Cod Fiscal elaborat de Guvern.

Legislaţia actuală stabileşte că impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani prin hotărâre de guvern, în funcţie de rata inflaţiei calculată de la ultima indexare, iar administraţia locală poate majora suma de plată printr-o cotă adiţională, dar nu mai mult de 20% faţă de nivelul stabilit de Guvern, informează Mediafax.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede însă că indexarea în funcţie de inflaţie o dată la trei ani va fi efectuată în viitor de către consiliile locale, nu de Guvern, şi că impozitele şi taxele locale vor putea fi majorate, anual, cu maximum 50% faţă de nivelul stabilit, în funcţie de condiţiile specifice zonei.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional, prin scrisoarea de intenţie, că nivelul taxelor pe proprietate impuse persoanelor fizice vor putea fi majorate la latitudinea autorităţilor locale, pentru a reduce astfel riscul acumulării de arierate şi înregistrării unui deficit la nivel teritorial.

Guvernul impozitează populaţia pentru clădiri nerezidenţiale şi creşte taxa pe maşini şi TIR-uri

Guvernul vrea să majoreze şi impozitele pe clădiri. Persoanele fizice care au în proprietate o clădire pe care nu o folosesc drept locuinţă vor trebui să plătească un impozit de până la 2% din valoarea impozabilă.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri