România, cel mai bun comerţ exterior în 2013 din toată perioada post-decembristă: aproape 50 de miliarde de euro

Data publicării:
exporturi-5

România a marcat în 2013 anul celui mai bun comerţ exterior din toată perioada post-decembristă: aproape a atins pragul de 50 de miliarde de euro. Au lipsit vreo 440 de milioane de euro - circa trei zile de export în media anului.

 

În acest an de maxim istoric, exportul a crescut cu peste 9%, în timp ce importurile aproape au stagnat, la circa 55 de miliarde de euro. Deficitul comercial a scăzut în consecinţă cu peste 40% anul trecut, la la 5,7 miliarde de euro.

Motorul exporturilor este reprezentat de industria auto - 42% din total este generat de acest segment. Avem Dacia şi Ford, dar ele reprezintă cam un sfert din ce înseamnă maşini şi subansamble. Cea mai mare parte este generată de componente, industrie foarte bine dezvoltată la noi. Toate mărcile, cel puţin cele europene, au incluse componente româneşti.

La importuri se remarcă o reducere la aproape jumătate a ponderii şi valorii combustibililor cumpăraţi din afară. Avem pe de o parte reducerea consumului de gaz rusesc. Factura s-a înjumătăţit anul trecut, la sub jumătate de miliard de dolari, dar scăderea a venit şi din reducerea activităţii din unele industrii, cum ar fi siderurgia.

Business Club

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri