Salariul mediu net a crescut cu 13,3% între noiembrie 2017 și noiembrie 2018. Lista salariilor

Data actualizării: Data publicării:
portofel cu bani lei bancnote_shutterstock_64300114

Câştigul salarial mediu net a crescut în noiembrie 2018, nominal, cu 13,3% faţă de aceeaşi lună a anului anterior, la 2.792 lei.

Detalierea salariilor brut, net, coduri CAEN poate fi obținută aici

În octombrie 2018, câştigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 13,7% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, la 2.720 lei, ritm accelerat faţă de luna precedentă, potrivit Institutului Național de Statistică.

În noiembrie 2018, câştigul salarial mediu nominal net a crescut faţă de luna precedentă cu 72 lei (+2,6%).

În noiembrie 2018, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice, 6.835 lei, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, 5.443 lei, activităţi de editare, 5.402 lei, fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului. 5.427 lei, şi transporturi aeriene, 5.299 lei.

”În luna noiembrie 2018, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mare decât în luna octombrie 2018, ca urmare a acordării de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte), cât şi disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mici din unele activităţi economice„, se arată în comunicat.

Cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 52,6% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), respectiv cu 27,8% în extracţia minereurilor metalifere; între 8,5% şi 11,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe).

De cealaltă parte, cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: cu 8,3% în industria metalurgică; între 1% şi 3% în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, telecomunicaţii, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, transporturi aeriene, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale).

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel: administraţie publică (+1,5%), învăţământ (+1,1%), sănătate şi asistenţă socială (+0,6%).

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri