Samsarii umflă prețurile, iar producătorii de pepeni de Dăbuleni nu mai au loc în piețe

Data publicării:
pepeni

Piaţa legumelor şi fructelor din România este controlată de samsari, iar consecinţa este clară: românii ajuns să plătească cel puţin dublu pentru fiecare kilogram de legume şi fructe româneşti, cumpărate din piaţă.

De exemplu, în ultima săptămână, pepenii de Dăbuleni au ajuns să se vândă cu cel mult 50 de bani kilogramul, din cauza importurilor masive din Grecia şi Turcia, dar şi pentru că producătorii nu au unde să-i vândă. În piaţa însă, prețul unui kilogram de pepene verde ajunge să coste de la 80 de bani până la 1 leu. La fel se întâmplă și în cazul roșiilor. Țăranii vând kilogramul cu 25-50 de bani, iar în piețe costă și de 3 ori mai mult.

Aceeași situație este și în Buzău. Aici, kilogramul de roșii ajunge să coste în piețe chiar și 1,5 lei, deși de la producator pleacă de la un preț de 30 de bani pentru un kilogram. La fel în cazul pepenilor verzi, care ajung să coste peste 1,5 lei kilogramul, deși prețul inițial pornește de la 80 de bani.

Producătorii de lubeniţe din Dăbuleni sunt nevoiţi să-şi vândă marfa pe marginea drumului, la ieşirea din localitate. Sute de remorci şi maşini ticsite cu marfă îşi aşteaptă cumpărătorii. Pentru a nu li se strica pepenii, cultivatorii au lăsat deja la preţ. 

În timp ce cultivatorii de pepeni se plâng că nu au unde să îşi vândă marfa, conducerea Pieţe şi Târguri Craiova spune că există locuri libere. „Primul venit, primul servit. Nu există cu pile...Sunt locuri pentru fiecare”, susține Cătălin Reșceanu, director SC Piețe și Târguri Craiova.

Cultivatorii din Dăbuleni spun că afacerea cu pepeni reprezintă singura modalitate de supravieţuire. Ei speră ca autorităţile să sprijine măcar refacerea sistemului de irigaţii din zonă, care a fost distrus în ultimii ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri