Șeful ANAF: Nu există o gaură de 20 de miliarde în buget. E o ajustare care nu trebuie să sperie pe nimeni

Data publicării:
Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, susține o conferinţă de presă la sediul Ministerului Finanţelor din București, vineri 20 mai 2022.
Lucian Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Foto: George Călin/Inquam Photos

Șeful ANAF, Lucian Heiuș, spune că nu există o „gaură” de 20 de miliarde de lei din buget. El adaugă că, oricum, o ajustare a cheltuielilor în limita acestei sume nu ar trebui să sperie pe nimeni. Ba din contră - ar fi un lucru sănătos pentru economie.

„Nu există o gaură de 20 de miliarde în bugetul general consolidat. Bugetul se construiește pe niște estimări, date de Comisia Națională de Prognoză, pe niște creșteri economice care sunt stabilite, un anumit nivel al inflației, care uneori se confirmă, uneori se infirmă”, a spus Heiuș.

„20 de miliarde, cât se vrea o ajustare, nu e o sumă care să sperie pe nimeni. E o reacție normală și firească să se ajusteze niște cheltuieli. Este un lucru de sănătate, din punctul meu de vedere, pentru economie”, a adăugat el.

Declarația vine după ce Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a spus la Digi24 că reducerea cheltuielilor este o măsură cerută de Comisia Europeană pentru îndeplinirea condițiilor din PNRR și că pentru ca ea să fie considerată ca fiind o măsură „cu impact”, este posibil să fie nevoie de „o posibilă ajustare a numărului de funcționari”.

Totuși, Boloș mai spune că „metodele prin care ajungem la acest impact semnificativ pentru dovedirea caracterului de sustenabilitate sunt diverse” și că sunt luate în calcul și scenariile „încasării mai bune a veniturilor sau revizuirea politicii fiscale”.

Boloș a precizat și că, va merge la Comisie, „după Paștele ortodox” pentru a discuta reforma pensiilor speciale.

Anterior, Boloș a declarat că scăderea încasărilor la bugetul de stat în primul trimestru al acestui an poate duce fie la scăderea numărului de bugetari, fie la modificări ale salariilor acestora.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri