Cîțu: Ne-am asumat la CE un mecanism prin care să-i demotivăm pe cei care aduc mașini second hand în România. Nu trebuie să fie o taxă

Data publicării:
Târg de mașini second hand.
Florin Cîțu spune că Guvernul va adopta în perioada următoare un mecanism pentru „a-i demotiva” pe cei care aduc în România mașini second-hand.

Florin Cîțu a declarat, miercuri, la Digi24 că în cadrul negocierilor pentru PNRR Guvernul și-a asumat măsuri cu privire la reducerea importurilor de mașini second-hand în România. Premierul spune că Guvernul va adopta în perioada următoare un mecanism pentru „a-i demotiva” pe cei care aduc în România automobile poluante. „Vom descuraja oamenii să mai cumpere mașini second hand prin motivație pozitivă”, a spus Cîțu.

Florin Cîțu: Nu este vorba încă despre taxare, este vorba despre a găsi un mecanism de a-i demotiva pe cei care aduc în România mașini poluante. Încă nu știm cum va arăta acest mecanism, dar este o asumare în acest PNRR de a avea un mecanism de a demotiva pe cei care încearcă să aducă mașini la mâna a doua în România.

Aici trebuie să fim foarte atenți cum punem lucrurile în perioada următoare. Intră în strategia de reducere a emisiilor de carbon.

Vom vedea ce metodă găsim, poți să creezi și motivații pozitive. Asta cu taxele... eu de când am venit am spus că nu vreau să bag taxe și m-am ținut de cuvânt. Mi s-a spus „vei avea probleme cu banii la buget”, „nu vei putea să ții lucrurile în frâu”... Ei, uitați-vă că am reușit. Și este al doilea an. Premieră în ultimii 30 de ani, nu am modificat nimic la codul fiscal, nu creștem taxe, ba, mai mult, am reușit un lucru în premieră, în ultimii 30 de ani – conformarea voluntară a crescut. Am arătat că atunci când păstrezi taxele și ai predictibilitate, oamenii plătesc taxe mai mult decât înainte. Deci gradul de conformare voluntară a crescut.

Vom descuraja oamenii să mai cumpere mașini second hand prin motivație pozitivă. Uitați-vă la programul Rabla. Programul Rabla este o motivație pozitivă. Creăm un mecanism prin care oamenii sunt motivați să-și ia o mașină nouă.

În ceea ce privește rovinieta, este o propunere pe care o vom discuta în detaliu cu experții Comisiei Europene de a lega de kilometri parcurși, greutate și alți indicatori.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri