Un om de afaceri propune ca patronii să le dea angajaților un bonus pentru vaccinare

Data actualizării: Data publicării:
dragos damian PRIMER agerpres_7680103
Dragoș Damian, directorul executiv PRIMER, propune ca angajatorii să acorde un bonus de vaccinare angajaților Foto: Agerpres

Bonus pentru vaccinare - este inițiativa pe care o propune oamenilor de afaceri un antreprenor din sănătate. Dragoș Damian, director executiv PRIMER - Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din România, a explicat la Digi24 la cât se ridică stimulentul propus și care este scopul acestui gest.

„Condiționarea pozitivă este cel mai bun lucru care se poate întâmpla pentru cineva. Pentru fiecare cetățean al României ar trebui să existe o formă de recunoștință, dacă participă la efortul comun de vaccinare. Unii o văd ca pe un bonus, eu o văd ca pe o formă de recunoștință, pentru că participă la acest efort epic de a combate virusul și cu cât o facem mai repede, cu cât ne vaccinăm mai mulți mai repede, cu atât pandemia va dispărea și economia își va reveni”, a declarat, sâmbătă, la Digi24, Dragoș Damian.

El a precizat că propunerea pe care o face, de a da angajaților acest bonus de vaccinare, se adresează angajatorilor, dar și Guvernului, pentru a face deductibilă de la impozitare această sumă, așa cum se întâmplă în cazul bonurilor de masă, a bonurilor cadou etc.

Un fel de medalie. La cât s-ar ridica bonusul de vaccinare

„Eu am propus o sumă care să nu fie nici exagerată, nici derizorie: 50 de lei. Este ca un fel de medalie, dacă vreți, pentru că ai fost vaccinat, dar care să poată fi fructficat sub forma unui bonus valoric, ca și acele vouchere cadou”, a explicat Damian.

El a precizat că a ajuns să propună această sumă discutând cu alți oameni de afaceri, astfel încât să fie un cuantum rezonabil.

„E bine să fie deductibilă suma, pentru că la 50 de lei ar trebui să mai plătesc 40 de lei statului, adică este într-un fel nedrept că eu trebuie să plătesc statului pentru ceva care în final ajută statul, dar vom face acest lucru și sunt foarte mulți antreprenori care vor să-și dovedească recunoștința față de angajați pentru acest efort”, a asigurat Dragoș Damian.

„Gândiți-vă altfel: haideți să ne gândim la pierderile pe care le are economia în acest moment, care sunt de miliarde de lei, la faptul că ea trebuie să fie susținută prin bani de la stat sau de la Uniunea Europeană. Este normal ca noi să vrem să pornim economia mai repede și să avem cât mai mulți dintre angajații noștri vaccinați și atunci acest bonus, acest mesaj de recunoștință pentru angajați, pentru unii este și un stimulent să se vaccineze, nu ne ascundem de acest lucru. Este o idee bună pentru că o să putem porni economia și viața noastră socială mai repede. Ar fi ideal dacă ne-am vaccina în două-trei luni”, a arătat Dragoș Damian.

 

Ideal ar fi ca vaccinarea să se termine până la mijlocul anului

„Probabil că ar trebui să fie un proiect-pilot, probabil ar trebui să fie o dezbatere publică, pentru că nu trebuie să se înțeleagă greșit”, a adăugat omul de afaceri.

El a menționat în context ideea „excelentă” anunțată de ministrul sănătății la Digi24, aceea ca personalul medical să primească bonusuri pentru efortul depus în campania de vaccinare. Poate că și studenții la Medicină din anii terminali ar trebui să ia bani, a adăugat Damian. „În tot acest efort epic, o astfel de sumă de bani, un astfel de bonus, o astfel de condiționare pozitivă nu cred că este nelalocul ei”, a subliniat antreprenorul.

„Sunt angajatori care își pun la dispoziție propriile birouri sau propriile fabrici pentru locuri de vaccinare, pentru că vrem cu toții, ca angajatori și ca antreprenori, că suntem români sau că suntem multinaționale, vrem să terminăm cu această poveste și singura modalitate de a termina este să vaccinăm oamenii”, a arătat directorul PRIMER.

El mai a spus că a citit și foarte multe opinii potrivit cărora angajații ar trebui obligați să facă vaccinul. „Nu merge așa. Întregul public, că este angajat, că nu este angajat, trebuie să înțeleagă că dacă nu își aduce contribuția la această campanie - comunicată bine sau nu - vom continua să avem probleme cu economia sau cu viața socială. Uitați, apar mutații, există tot interesul ca noi să terminăm tot acest proiect până la mijlocul anului”, a încheiat Dragoș Damian.

Citiți și: Cum va încerca un antreprenor să-și convingă angajații să se vaccineze anti-COVID: „Asta am voie sa fac”

REPORTAJ. Ce spun oamenii de la țară despre vaccin: „Să-mi dea 100 de milioane și mă duc! Fără bani nu fac nimic, bre!”

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri