60.000 de tone de grâne, distruse în atacul de la Odesa. Zelenski: Teroriștii ruși au ţintit deliberat locurile folosite pentru export

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări, joi, că Ucraina nu are nimic de-a face cu prăbuşirea avionului lui Prigojin. Foto: Profimedia Images

Peste 60.000 de tone de grâne au fost distruse în atacul rusesc de la Odesa, acuză Kievul. Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, „teroriştii ruşi au ţintit deliberat” locurile folosite în exportul cerealelor ucrainene, la trei zile după expirarea Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră.

Rusia a efectuat atacuri, marţi şi miercuri, în regiunea Odesa, ale cărei porturi la Marea Neagră permiteau Kievului să-şi exporte cerealele.

Ministerul ucrainean al Agriculturii a declarat că „60.000 de tone de cereale au fost, de asemenea, distruse” în portul Ciornomorsk, situat lângă orașul Odesa.

Instituția de la Kiev a precizat că aceste grâne trebuiau să fie „trimise prin coridorul de cereale în urmă cu 60 de zile”.

„Infrastructura de cereale a comercianților și transportatorilor internaționali și ucraineni, cum ar fi (compania ucraineană) Kernel, (compania canadiană) Viterra și grupul (francez) CMA CGM au avut cel mai mult de suferit”, a transmis ministerul.

„Securitatea alimentară a lumii este din nou în pericol”, a adăugat instituția.

La rândul său, Volodimir Zelenski a acuzat că „teroriştii ruşi au ţintit deliberat infrastructurile acordului cerealelor”, scrie AFP, potrivit News.ro.

Liderul de la Kiev a anunțat că vrea să „consolideze protecţia persoanelor şi infrastructurilor portuare” ale Ucraine pentru a face faţă acestor atacuri ruseşti.

Moscova a ţinitit regiunea ucraineană Odesa, situată în sudul Ucrainei, miercuri dimineaţa, a doua noapte la rând, a acuzat guvernatorul local.

În oraşul Odesa şi regiunea Odesa se află trei porturi prin care Ucraina putea - în cadrul ”Iniţiativei Cerealelor la Marea Neagră”, care a expirat luni seara - să exporte produse agricole, în pofida războiului şi blocadei pe care i-o impune Rusia.

Rusia a avertizat marţi Ucraina să nu exporte cereale la Marea Neagră, pentru că nu beneficiază de ”garanţii de securitate”, după expirarea Acordului de la Istanbul.

Marţi înainte de zori, rachete şi drone explozive lansate de Rusia asupra Odesei au fost ”distruse” de apărarea antiaeriană ucraineană, a anunţat guvernatorul.

Moscova a anunţat, la rândul său, că a distrus cu un val de rachete ”instalaţiile în care se pregăteau acte teroriste împotriva Rusiei”.

 

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri