A rămas orfan și în bezna unui subsol. A fost adus la lumină de iubirea a doi oameni

Data actualizării: Data publicării:
copil cnn

Mii de drame s-au consumat în Ucraina, mai ales în orașele aflate sub asediu. Părinți care și-au pierdut copiii. Copii rămași orfani, derutați și sfâșâiți sufletește de dorul părinților. O astfel de dramă a trăit și Ilia Kostușevici, un băiețel de 6 ani care a cunoscut iadul din Mariupol. Șansa lui la fericire a venit din partea a doi ucraineni. Doi soți tineri care și-au dorit cu toată ființa un copil, relatează un reporter CNN.


Și-a pierdut ambii părinți în bombardamentele din Mariupol. Mama lui plecase de acasă spre magazin să cumpere câte ceva de mâncare. A fost surprinsă de un bombardament și nu a avut nicio șansă de supraviețuire. Soțul ei a plecat a doua zi de dimineață să o caute. A avut același sfârșit când rușii au lovit strada cu o rachetă. În urma lor a rămas să îi aștepte copilul. Un băiețel de 6 ani care abia înțelegea ce se întâmplă în jurul lui. A fost luat de vecini, iar trei săptămâni le-a trăit cu inima cât purice în bezna unui subsol.

Înainte de izbucnirea războiului Vladimir Bespalov, un muncitor feroviar în vârstă de 27 de ani și soția lui Maria Bespalaya se pregăteau să adopte un copil. Munceau, strângeau bani, aranjau casa pentru copilul despre care știau sigur că le va intra la un moment dat în casă.

Războiul le-a frânt speranțele. Nu însă pentru mult timp.

În luna aprilie, un voluntar aflat în Mariupol i-a contactat. "E un băiețel fără părinți. Ați putea avea grijă de el?", a povestit Maria Bespalaya reporterului CNN cum a început fericirea lor.

Așa l-au cunoscut pe micuțul Ilia.

"I-a fost atât de foame încât a început să-și mănânce jucăriile. Bărbații consumau alcool, iar copiii acelor vecini îl agresau. Era înfometat și înghețat”, a povestit ea pentru CNN pătrunsă de emoție.

Acum Ilia are o nouă familie. Odată întorși la Kiev, au trecut printr-un proces complex de patru luni pentru a deveni tutorii legali ai lui Ilia, proces care a presupus discuții cu terapeuți, multe vizite la medic, verificări ale poliției și o cercetare guvernamentală pentru a se asigura că băiatul nu are alte rude în viață. Diferiți donatori, inclusiv Clubul de fotbal Șahtior Donețk, au contribuit la furnizarea sprijinului financiar care a permis familiei să găsească o casă confortabilă.

Bespalov și Bespalaya sunt acum tutorii legali ai lui Ilia. Alcătuiesc o mică familie de mai bine de șase luni și plănuiesc să îl adopte oficial cât mai curând posibil, însă în Ucraina, toate procesele de adopție sunt în prezent suspendate din cauza legii marțiale.

„Acum avem acea iubire, acea dragoste care te face să fii o familie. Nu am conceput acest copil, dar dragostea noastră este reală”, a declarat Bespalaya, cu Ilia culcușit între ea și Bespalov pe banca unui teren de joacă din Kiev.

Tânărul cuplu fac tot ce pot pentru a-i oferi lui Ilia siguranță și stabilitate și mai ales să îl protejeze de ororile războiului, iar amintirile îngrozitoare să nu îi umbrească copilăria.

„Încerci să-ți iei gândul de la lupte și să te concentrezi pe a-ți petrece timp cu copilul tău. Încercăm să creăm amintiri ale unei copilării normale. Munca necesită timp, dar ne petrecem fiecare moment liber împreună”, a declarat Bespalov. Fiind muncitor feroviar, el nu a fost chemat la înrolare.

Penele de curent din Kiev încă îl mai sperie pe Ilia și îi readuc în memorie momentele petrecute în subsolul din Mariupol. Iubirea de care se bucură acum îi dau putere micuțului: "Nu-mi mai este frică de întuneric. Știu că lumina se va aprinde din nou”.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri