Abuzatorii sexuali sunt „duşmani dezgustători”, dar și ei ar trebui iubiţi, spune Papa Francisc

Data publicării:
papa Francisc
Papa Francisc. Foto: Profimedia Images

Abuzatorii sexuali sunt „duşmani dezgustători” care merită să fie condamnaţi şi pedepsiţi, însă ei merită totodată iubire creştinească şi îngrijire pastorală pentru că şi ei sunt copii ai lui Dumnezeu, a declarat Papa Francisc, potrivit Reuters.

Papa Francisc a făcut aceste declaraţii pe 29 aprilie într-o conversaţie privată cu preoţi iezuiţi în timpul vizitei sale recente din Ungaria. Suveranul pontif este el însuşi iezuit şi declaraţiile sale au fost publicate marţi în cotidianul italian iezuit Civilta Cattolica, aşa cum se procedează de obicei în urma unor astfel de întruniri.

Scandalurile de abuzuri sexuale au afectat reputaţia Bisericii Catolice şi au reprezentat o provocare majoră pentru liderul de la Vatican, care a adoptat o serie de măsuri în ultimii 10 ani cu scopul de a-i face pe preoţii catolici să devină mai răspunzători faţă de faptele lor, însă rezultatele au fost împărţite.

În timpul vizitei papei Francisc, un membru ungar al ordinului religios iezuit l-a întrebat pe papă dacă este posibil să se respecte porunca lui Dumnezeu de a-ţi iubi duşmanii atunci când duşmanul este un abuzator sexual.

"Cum îi abordăm, cum le vorbim abuzatorilor care ne dezgustă? Da, şi ei sunt copii ai lui Dumnezeu. Însă cum putem să-i iubim? Este o întrebare puternică", a răspuns papa Francisc, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

"Abuzatorul trebuie să fie condamnat, într-adevăr, dar ca un frate", a adăugat papa, spunând că acest lucru reprezintă "o formă de a-ţi iubi duşmanul", deşi a recunoscut că o astfel de atitudine este dificil de adoptat din cauza efectului pe care abuzatorii îl au asupra vieţilor oamenilor.

"Abuzatorul este un duşman. Fiecare dintre noi simte asta, pentru că noi empatizăm cu suferinţa celui abuzat... chiar şi simplul vorbit cu un abuzator ne provoacă repulsie; nu este ceva uşor. Însă şi ei sunt copii ai lui Dumnezeu. Ei merită pedeapsă, dar merită şi îngrijire pastorală", a adăugat liderul de la Vatican.

Săptămâna trecută, papa Francisc a lăudat munca depusă de comisia internaţională de la Vatican pentru prevenirea abuzurilor sexuale şi i-a încurajat pe membrii acesteia să îşi continue activitatea, în pofida demisiilor recente ale unor personalităţi care au acuzat comisia de lipsă de transparenţă.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...