Ali Bongo, fostul președinte al Gabonului, a fost eliberat. Junta a anunțat că acesta poate să plece din țară

Data publicării:
junta gabon
„Având în vedere starea de sănătate, fostul președinte al Republicii Ali Bongo Ondimba este liber să se deplaseze.", a declarat purtătorul de cuvânt al juntei, colonelul Ulrich Manfoumbi. Sursa foto: Profimedia Images

Liderii loviturii de stat din Gabon l-au eliberat pe președintele demis Ali Bongo Ondimba. Acestuia i se permite să călătorească în străinătate, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al juntei, transmite CNN.

Bongo a fost ținut în arest la domiciliu de la sfârșitul lunii august, după lovitura de stat.

„Având în vedere starea de sănătate, fostul președinte al Republicii Ali Bongo Ondimba este liber să se deplaseze. El poate, dacă dorește, să călătorească în străinătate pentru a primi controale medicale”, a declarat purtătorul de cuvânt al juntei, colonelul Ulrich Manfoumbi, la televiziunea de stat, citind o declarație a liderului tranziției, generalul Brice Oligui Nguema.

Televiziunea de stat a difuzat, de asemenea, imagini în care Bongo îl salută pe Abdou Abarry, șeful Biroului Regional al Națiunilor Unite pentru Africa Centrală, la reședința lui Bongo din capitala Libreville.

Sursa foto: Profimedia Images

Liderul gabonez destituit a fost văzut rar după lovitura de stat. La scurt timp după răsturnarea sa, a apărut un videoclip cu el făcând apel la susținători să „facă gălăgie” după ce ofițerii militari l-au plasat în arest la domiciliu.

„Oamenii de aici m-au arestat... Sunt în reședință... Nu știu ce se întâmplă”, a spus el în filmare.

Bongo, în vârstă de 64 de ani, a suferit un accident vascular cerebral în 2018 și a petrecut luni de zile în afara Gabonului, primind tratament în Maroc. Întrebările s-au învârtit în jurul capacității sale de a continua ca președinte. El a fost la putere timp de 14 ani, de când i-a succedat tatălui său Omar Bongo în 2009 și a obținut un alt mandat la alegerile disputate de luna trecută. Junta militară a descris realegerea sa ca un „proces electoral revoltător de părtinitor”.

Tatăl lui Bongo a condus Gabonul mai bine de patru decenii până la moartea sa în 2009.

Liderul juntei, Nguema, care a anulat alegerile, a declarat că regimul lui Bongo „a confiscat puterea de câțiva ani, prin încălcarea flagrantă a regulilor democratice”.

Nguema a fost unul din bodyguarzii lui Omar Bongo și se spune că ar fi vărul său.

Fiecare dintre alegerile lui Bongo din 2009 au fost afectate de acuzații de fraudă electorală. Unele au declanșat proteste violente antiguvernamentale.

Mulți cetățeni din națiunea bogată în petrol, dar cu populație săracă, au sărbătorit înlăturarea lui Bongo și au susținut preluarea militară.

Nu este imediat clar dacă fostul președinte va părăsi Gabonul după eliberarea sa.

La începutul acestei săptămâni, Nguema s-a întâlnit cu mediatori din blocul Africii Centrale ECCAS și s-ar fi discutat despre un posibil plan de ieșire pentru Bongo în Maroc, potrivit presei franceze.

Dacă președintele înlăturat va pleaca, probabil că va merge în Franța, unde familia Bongo are un portofoliu de imobiliare de lux. Are și locuințe în Statele Unite, evaluate la milioane de dolari.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri