Ambasada SUA din Liban transmite un mesaj de susținere a protestatarilor

Data publicării:
Protestatarii din Beirut cer reforme și demisia guvernului
Protestatarii din Beirut cer reforme și demisia guvernului Foto: Profimedia

Ambasada SUA în Liban a postat sâmbătă seara pe Twitter un mesaj în sprijinul protestelor antiguvernamentale ce zguduie capitala Beirut, încurajând demonstrațiile pașnice, dar subliniind că „poporul libanez a suferit prea mult şi merită să aibă lideri care îl ascultă”, relatează CNN.

Liderii libanezi ar trebui să facă o schimbare, pentru a răspunde cerințelor populației de transparenţă şi responsabilitate, se spune în mesajul misiunii diplomatice americane, postat chiar în timp ce mii de protestatari se confruntau cu forţele de ordine în capitala libaneză.

„Îi susţinem în dreptul lor de a protesta paşnic şi îi încurajăm pe toţi cei implicaţi să se abţină de la violenţe”, transmite ambasada americană.

Prim-ministrul libanez Hassan Diab a propus sâmbătă organizarea de alegeri anticipate, în timp ce protestatarii furioşi au luat cu asalt clădirile guvernamentale din Beirut. Pe străzi s-au auzit împuşcături, iar un ofiţer de poliţie a murit în timpul confruntărilor soldate cu cel puţin 238 de răniţi.

La patru zile de la catastrofa din portul Beirut, șocul tragediei s-a transformat în furie. Zeci de mii de libanezi au ieșit sâmbătă în stradă și au cerut demisia politicienilor de la putere. La un moment dat, protestele au degenerat și manifestanții s-au luat la bătaie cu polițiștii, apoi au atacat clădiri guvernamentale. Pe una dintre ele au vrut să o transforme în „sediul Revoluției”. Evenimentele au degenerat, pe măsură ce s-a lăsat seara.

Între timp, în Parlament, mai mulți deputați au dat semnalul pe care îl cer și oamenii în stradă: și-au dat demisiile și au îndemnat la construirea unui „nou Liban”.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri