Antony Blinken îndeamnă Pakistanul, devastat de inundaţii, să ceară relaxarea datoriei chineze

Data actualizării: Data publicării:
Secretarul de stat american, Antony Blinken la un discurs
Secretarul de stat american, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut Pakistanului să ceară relaxarea datoriilor de la partenerul său apropiat, China, într-un moment în care ţara se luptă să-şi revină după inundaţii severe.

Antony Blinken a spus că Statele Unite vor oferi un sprijin semnificativ Pakistanului, ţară cu o treime din teritoriu acoperit de ape, o zonă echivalentă cu suprafaţa Regatului Unit.

"Mesajul nostru este simplu. Suntem prezenţi pentru Pakistan, aşa cum am fost în timpul dezastrelor naturale anterioare şi plănuim reconstrucţia", a declarat şeful diplomaţiei americane după o reuniune la Washington cu omologul său pakistanez, Bilawal Bhutto Zardari.

"De asemenea, i-am îndemnat pe colegii noştri să solicite China în legătură cu importante probleme de relaxare şi restructurare a datoriilor, astfel încât Pakistanul să se poată recupera mai repede după inundaţii", a adăugat el, citat de Agerpres.

China este un partener economic şi politic cheie al Pakistanului, unde un proiect de "coridor economic" de peste 54 de miliarde de dolari ar urma să lege vestul Chinei de Oceanul Indian.

Statele Unite, a căror alianţă din Războiul Rece cu Pakistanul se clatină, repetă că Beijingul va aduna beneficiile, iar o datorie nesustenabilă va cădea asupra Islamabadului, care a ignorat aceste avertismente.

Aproximativ 1.600 de persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţiile din Pakistan, care au făcut şapte milioane de deplasaţi şi au ridicat temeri că astfel de dezastre s-ar putea repeta mai des din cauza schimbărilor climatice.

Statele Unite au promis 56 de milioane de dolari în ajutor umanitar, au închiriat 17 avioane de aprovizionare şi au în vedere un sprijin pe termen mai lung.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri