Sari la conținut

Aplicaţie pentru prevenirea răpirii copiilor

China face noi paşi pentru stoparea fenomenului răpirii copiiilor, prin lansarea unei aplicaţii pentru telefoanele mobille. Autorităţile de la Beijing sunt îngrijorate de extinderea fenomenului, în condiţiile în care, în China, aproximativ 200.000 de copii sunt răpiţi în fiecare an. Anul trecut, doar 611 dintre cei daţi dispăruţi au fost găsiţi.

Poliţia din Beijing tocmai a lansat aplicaţia care face din fiecare utilizator de telefon mobil un potenţial informator. Dacă cineva vede ceva suspicios, poate accesa aplicaţia şi posta informaţia. Pentru a face totul mai uşor, sunt cinci categorii principale. Acestea se referă la obiecte pierdute, incidente rutiere, ajutorarea oamenilor în vârstă, raportarea oricărei persoane suspecte, dar, în mod remarcabil, prima categorie care iese în evidenţă, când deschizi aplicaţia, le cere utilizatorilor informaţii despre posibile răpiri sau trafic cu copii

Utilizatorii aplicaţiei din locul unde a fost raportată dispariţia unui copil pot primi mesaje cu descrierea copilului sau a agresorului, inclusiv poze. Iar aceste mesaje continuă să se propage până când copilul dispărut este găsit.

Răpirea şi traficul de copii sunt în continuare fenomene larg răspândite în China, deşi politica privind numărul copiilor pe care îi poate avea o familie s-a mai relaxat. Băieţii sunt căutaţi în special de familiile care nu au urmaşi de sex masculin şi care sunt dispuse să plătească sume importante răpitorilor.

„Unii oameni care doreau să adopte copii au venit la mine. Astfel, am avut ocazia să câştig bani, şi am acceptat”, a spus Zhu Daifu, suspect de răpire de copii.

Mai multe companii online din China au contribuit la dezvoltarea acestei aplicaţii.