Argumentul bizar cu care un lider republican îi ia apărarea lui Trump: baia în care păstra documente poate fi încuiată

Data actualizării: Data publicării:
Boxes allegedly containing classified documents appear to be stored near a toilet and a shower in a gilded bathroom
Cutii cu documente găsite în baia lui Donald Trump. Foto: Profimedia

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, republicanul Kevin McCarthy i-a luat apărarea fostului președinte Donald Trump, spunând că păstrarea cutiilor cu documente secrete în baie este mai sigură decât depozitarea lor într-un garaj, deoarece ușile de la baie pot fi încuiate, relatează Business Insider. Aceasta, în condițiile în care Trump este acuzat că a luat acasă inclusiv documente despre secrete nucleare și a fost inculpat în baza Legii Spionajului.

Întrebat dacă „ dă bine” faptul că Trump să fie prins păstrând documente clasificate în baia sa din complexul Mar-a-Lago, McCarthy a răspuns: „Nu știu. E bine să ții cutii într-un garaj care se deschide tot timpul? Ușa de la baie se încuie”.

McCarthy încerca să facă o paralelă între practicile de stocare a documentelor ale actualilor și foștilor președinți.

Trump a fost inculpat săptămâna trecută sub acuzația că a păstrat ilegal documente secrete în baia cu candelabru de la Mar-a-Lago, printre altele, iar actualul președinte Joe Biden este investigat de o comisie specială pentru stocarea de documente clasificate în Wilmington, Delaware, în garaj - printre altele.

Când au fost descoperite documente clasificate în garaj de către avocații lui Biden, care au anunțat imediat Departamentul de Justiție și le-au predat, președintele SUA s-a grăbit să sublinieze că garajul său, la fel ca majoritatea garajelor, se încuie.

„Mașina mea Corvette mea este într-un garaj încuiat. Deci, nu e ca și cum ar sta pe stradă”, a spus el.

Nu este clar cât de des se deschide baia lui Trump de la Mar-a-Lago. De asemenea, nu este clar dacă, la fel ca majoritatea băilor, se închide doar din interior și rămâne deschisă atunci când nu este ocupată.

Biroul lui McCarthy nu a răspuns la solicitarea Insider pentru precizări pe această temă.

Trump a fost inculpat pentru 37 de capete de acuzare în dosarul documentelor clasificate luate de la Casa Albă.

El este acuzat că a furat și ținut în locuința personală documente secrete ale guvernului SUA și că i-a mințit pe oficialii care au încercat să le recupereze. Trump susține că e nevinovat și a spus că își va continua campania și că intenționează în continuare să candideze pentru un nou mandat neconsecutiv.

El este acuzat că a furat și ținut în locuința personală documente secrete ale guvernului SUA și că i-a mințit pe oficialii care au încercat să le recupereze. Trump susține că e nevinovat și a spus că își va continua campania și că intenționează în continuare să candideze pentru un nou mandat neconsecutiv.

Informații despre programul nuclear american, dar și despre vulnerabilitățile din apărarea Statelor Unite erau în baia reședinței lui Trump de la Mar-a-Lago.

De asemenea, alte cutii cu documente oficiale și secrete erau și în alte locuri de la Mar a Lago - într-o sală de bal, în biroul lui Trump, într-o cabină de duș și un depozit. Poate mai grav, procurorii au dovezi că fostul președinte le-a sugerat avocaților să ascundă urmele și chiar să distrugă documentele.

Anchetatorii au confiscat aproximativ 13.000 de documente de pe proprietatea lui Trump Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, în urmă cu aproape un an. O sută dintre acestea erau marcate ca fiind clasificate, chiar dacă unul dintre avocaţii lui Trump declarase anterior că toate documentele cu marcaj „clasificat” au fost returnate guvernului.

Trump s-a apărat şi a spus că a păstrat documentele pentru că le declasificase în timp ce era preşedinte, dar avocaţii săi au refuzat să includă acest argument în documentele depuse în instanţă.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri