Galerie Foto Armata israeliană anunţă încheierea oficială a operaţiunii din regiunea Jenin

Data publicării:
Palestinian-Israeli conflict in Jenin, Palestine - 04 Jul 2023
Armata israeliană anunţă încheierea oficială a operaţiunii din regiunea Jenin. FOTO: Profimedia Images

Armata israeliană a anunţat miercuri încheierea oficială a operaţiunii lansate în urmă cu două zile în regiunea Jenin din Cisiordania, soldată cu moartea a 12 palestinieni şi a unui soldat israelian, potrivit The Guardian.

Armata israeliană anunţă încheierea oficială a operaţiunii din regiunea Jenin. FOTO: Profimedia Images
Armata israeliană anunţă încheierea oficială a operaţiunii din regiunea Jenin. FOTO: Profimedia Images

„Operaţiunea s-a încheiat oficial şi soldaţii au părăsit regiunea Jenin”, a declarat pentru France Presse o purtătoare de cuvânt a forţelor militare israeliene.

La primele ore ale dimineţii de luni Israelul a lansat cea mai intensă campanie militară din Cisiordania din ultimele două decenii, ce a presupus bombardamente cu drone, intervenţia forţelor terestre şi un raid amplu asupra unei tabere de refugiaţi din Jenin unde se estimează că erau găzduiţi 17.000 de oameni, creat de refugiaţi palestinieni alungaţi din casele lor după războiul din 1948 cu Israelul.

Potrivit ministrului apărării israelian Yoav Gallant, respectiva tabără a devenit în ultimii doi ani un „şantier de producţie pentru terorism”, scopul operaţiunii fiind desfiinţarea „infrastructurii teroriste”. Au fost distruse mai multe centre de comandă, depozite de armament, facilităţi de producere a armelor şi ascunzători ale militanţilor şi au fost arestaţi 30 de suspecţi.

Nu se ştie deocamdată cât va dura retragerea din Jenin acelor 1.000 de militari mobilizaţi în operaţiunea israeliană, iar observatorii sunt sceptici în privinţa şanselor ca aceasta să întrerupă ciclul violenţelor dintre israelieni şi palestinieni.

Câteva mii de locuitori ai taberei au fugit luni în adăposturi de urgenţă

Câteva mii de locuitori ai taberei au fugit luni în adăposturi de urgenţă. Marţi, cel puţin şapte persoane au fost rănite la Tel Aviv după ce un palestinian, împuşcat ulterior mortal de un agent de securitate, a intrat cu un vehicul în trecători şi i-ar fi atacat şi cu o armă albă. Mişcarea islamistă Hamas a calificat atacul drept un „prim răspuns” la operaţiunea din Jenin. Potrivit unor media israeliene, o gravidă rănită în atac ar fi pierdut sarcina.

Zeci de persoane, inclusiv civili, au fost rănite pe parcursul raidului, potrivit medicilor.

Marți, ministrul palestinian al sănătății Mai al-Kaila a acuzat armata că a tras asupra palestinienilor într-o curte a spitalului public din Jenin.

„Agresiunea Israelului a atins punctul culminant în această după-amiază, când s-a tras asupra cetățenilor direct în curtea spitalului din Jenin, rănind trei persoane, dintre care două în stare gravă”, a declarat ministrul reporterilor, adăugând că forțele au luat cu asalt și spitalul Ibn Sina.

Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat că "uciderea, mutilarea și distrugerea proprietății trebuie să înceteze".

Consiliul de securitate al ONU a declarat că se va reuni cu ușile închise pentru a discuta situația, așa cum au cerut Emiratele Arabe Unite. Arabia Saudită și Bahrain au condamnat operațiunea.

Statele Unite au declarat că aliatul lor, Israelul, are dreptul de a-și „apăra poporul împotriva grupurilor teroriste”, dar au cerut protejarea civililor.

Multe întreprinderi din Cisiordania au fost închise marți, ca răspuns la apelurile la o grevă generală pentru a protesta împotriva operațiunii, pe care Autoritatea Palestiniană a descris-o drept o „crimă de război”.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri