"Așteptăm o recoltă record". Vladimir Putin garantează că Rusia va înlocui cerealele din Ucraina destinate țărilor africane

Data actualizării: Data publicării:
Putin la Kremlin
”Reţeaua de ambasade ruseşti şi de misiuni comerciale în Africa va fi lărgită”, a transmis liderul de la Kremlin. FOTO: Profimedia Images

Vladimir Putin garantează că Rusia va înlocui cerealele ucrainene destinate țărilor din Africa, după ce a abandonat acordul cerealelor din Marea Neagră, considerat crucial în alimentația mondială. Anunțul a fost făcut înaintea unui summit Rusia-Africa ce va avea loc joi, la Sankt Petersburg, relatează AFP.

"Vreau să dau asigurări cu privire la faptul că ţara noastră este capabilă să înlocuiască cerealele ucrainene pe o bază comercială şi fără cheltuieli, cu atât mai mult cu cât aşteptăm o recoltă record anul acesta", scrie Vladimir Putin într-un articol publicat pe site-ul Kremlinului, intitulat «Rusia şi Africa: unirea eforturilor pentru pace, progres şi un viitor prosper».

"În pofida sancţiunilor, Rusia îşi va continua eforturile pentru a asigura distribuţia de cereale, de produse alimentare, de îngrăşăminte şi de alte bunuri către Africa (...). Reţeaua de ambasade ruseşti şi de misiuni comerciale în Africa va fi lărgită", anunţă Vladimir Putin, care urmează să deschidă joi un summit Rusia-Africa în oraşul rus Sankt Petersburg, potrivit informațiilor news.ro.

Însă ONU nu este la fel de optimistă precum liderul de la Kremlin.

"Faptul că Rusia a pus capăt participării sale la «Iniţiativa Mării Negre», cuplat cu bombardamentele sale împotriva porturilor principale, va agrava şi mai mult criza", a declarat Martin Griffiths, șeful ONU pentru afaceri umanitare.

Potrivit acestuia, circa 362 milioane de persoane din întreaga lume depind de ajutor umanitar.

"Nu este vorba de o chestiune de tristeţe sau de dezamăgire, ci de o ameninţare la adresa viitorului lor, a viitorului copiilor lor şi al familiilor lor", a subliniat el, semnalând că preţurile la cereale au început să crească din nou.

"Oamenii nu sunt trişti, sunt furioşi, îngrijoraţi, unii nu vor avea ce mânca, alţii vor suferi de foame, iar unii chiar pot să moară", a spus Martin Griffiths despre criza alimentară declanșată de ieșirea Rusiei din acord.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri