Atac armat la aeroportul din Chișinău. Șeful Poliției: Nu a fost o breșă, se poate întâmpla în oricare țară

Data actualizării: Data publicării:
atac armat pe aeroportul din chisinau
Un atac armat a avut loc vineri pe aeroportul din Chişinău, unde un cetăţean străin a deschis focul, ucigând  două persoane. Foto: Profimedia Images

Șeful Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova, Viorel Cernăuțeanu, a declarat, vineri seară, că atacatorul de la aeroportul din Chișinău, care a ucis două persoane după ce a luat arma unui polițist de frontieră, este în grija medicilor și sub supraveghere. El dă asigurări că „nu sunt motive care să ducă la perturbarea și la mersul denaturat în rândul societății”. Totodată, oficialul spune că au fost sporite măsurile de securitate de la aeroport dar adaugă că incidentul nu a fost „o breșă”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Transmit condoleanțe familiilor colegilor noștri. Au părăsit rândurile noastre într-un mod patriotic și nu mai sunt alături de noi. Sincere condoleanțe familiilor, au crescut niște eroi care veșnică le va fi memoria în rândul nostru, al colegilor din MAI. 

Vreau să transmit un mesaj de informare și pentru a exclude panica din societate și pentru a exclude oricare alt loc de interpretare pentru societatea noastră. Vreau să vă asigur că am fortificat anumite activități ale noastre, pe aspectul de ordine și de securitate publică, anume în vederea asigurării mai sporite a anumitor mecanisme ce țin de competențele noastre, ale instituțiilor interne și ale altor instituții de forță. În același timp vreau să asigur că la moment nu există un pericol pentru noi, societatea, în Republica Moldova și nu este motiv de panicare pentru noi, societatea. A fost generată de alte circumstanțe care au derulat la ceea ce s-a întâmplat. 

Cât ține de aspectul de prezent, nu sunt motive care să ducă la perturbarea și la mersul denaturat în rândul societății. 

Chiar aș ruga ca orice informație care apare în spațiul public să fie înainte de toate verificate. În această perioadă, cu părere de rău, o serie de informații este furnizată publicului, neveridică și lăsat loc de interpretare care, cumva, pentru noi, ca instituții ale statului și nu este util pentru societatea noastră. Pentru asta, eu, de acum încolo, voi fi deschis de a comunica informații. Aspecte ce țin de urmărirea penală, mersul urmăririi penale, este în gestiunea procuraturii. Orice aspecte legate de acest domeniu va fi furnizat și va fi informat nemijlocit de către procuratură. 

Toate persoanele care au fost declarate inadmisibile pe teritoriul Republicii Moldova când erau în acel moment la aeroport nu este nicio confirmare că erau împreună cu această persoană. Toate persoanele sunt identificate și localizate și sunt în custodia organelor de drept. Nu poate fi vorba de alte persoane care au fugit”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu. 

Șeful poliției moldovene spune că este în proces de verificare dacă cetățeanul din Tadjikistan are și alte cetățenii. 

„Este în supravegherea medicilor. Din comunicarea cu serviciul medical abilitat unde se află persoana, este în proces de acordare a ajutorului medical persoanei respective”, a mai spus Cernăuțeanu. 

Oficialul a precizat că nu există nicio confirmare momentan că atacatorul are legături cu anumite grupări sau structuri militare sau paramilitare din afara Republicii Moldova. „Persoana nu era în vizorul vreunei instituții de cercetare a legii din afară”, a mai spus acesta. 

Șeful Inspectoratului General al Poliției susține că „au fost sporite măsurile de securitate” de la aeroport. 

„Persoana, la momentul documentării, nu era aflat în vreun sistem informațional de căutare”, mai spus el. 

„Este prematur acum să spunem că este o breșă sau un moment de neatenție. (...) Preliminar putem spune că nu a fost o breșă, a fost o situație care, cu părere de rău, se poate întâmpla în oricare țară și situații de genul respectiv au mai fost. Trebuie să asigurăm și să ridicăm nivelul nostru mai sporit un pic în raport cu astfel de situații”, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției.

Un atac armat a avut loc vineri pe aeroportul din Chişinău, unde un cetăţean străin a deschis focul, ucigând  două persoane, cetățeni moldoveni. Atacatorul a fost în cele din urmă capturat, după ce a fost rănit de forțele speciale ale poliției, relatează presa de peste Prut.

Potrivit premierului Dorin Recean, bărbatul este un cetățean din Tadjikistan în vârstă de 34 de ani. În atacul armat a fost rănit și un pasager a precizat Recean.

Presa din Republica Moldova scrie că atacatorul ar fi cetățean rus și posibil chiar mercenar Wagner și sosise din Turcia. Din cauză că i-a fost interzisă intrarea în țară, ar fi smuls pistolul unui polițist de frontieră și ar fi tras mai multe focuri de armă.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri