Autoritățile israeliene vor putea identifica persoanele nevaccinate împotriva Covid. Măsura este contestată de o parte a populației

Data actualizării: Data publicării:
doi barbati, unul lipeste un afis
Parlamentul israelian vrea să-i încurajeze personal pe cei care nu s-au vaccinat anti-Covid să se imunizeze. Foto: Profimedia Images

Parlamentul israelian a autorizat, miercuri, identificarea persoanelor nevaccinate împotriva noului coronavirus, suscitând îngrijorări în ceea ce priveşte respectarea vieţii private a cetăţenilor care refuză să se vaccineze, informează AFP, citat de Agerpres.

O lege adoptată cu 30 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă" le dă autorităţilor locale, directorului general al Ministerului Educaţiei şi unor membri ai Ministerului Afacerilor Sociale posibilitatea de a cere să le fie comunicate numele, adresele şi numerele de telefon ale persoanelor nevaccinate.

Scopul acestei legi, valabilă trei luni sau până când pandemia va fi declarată încheiată, este de a "permite acestor organisme să încurajeze oamenii să se vaccineze, adresându-se lor personal", potrivit unui comunicat al parlamentului israelian.

Israelul a administrat cele două doze de vaccin Pfizer/BioNTech unui număr de trei milioane de persoane, o treime dintre cei aproximativ nouă milioane de locuitori ai săi.

Israelul restricționează accesul celor nevaccinați în unele locuri

Statul israelian şi-a redeschis duminică centrele comerciale şi comerţul stradal pentru întreaga populaţie, în cadrul celei de-a treia ieşiri din carantină de la începutul epidemiei de COVID-19. Însă, dacă anumite locuri sunt deschise pentru toţi, altele sunt accesibile doar persoanelor dotate cu o "insignă verde", semn că ele au primit a doua doză de vaccin în urmă cu cel puţin o săptămână sau că s-au recuperat după boala COVID-19.

Însă această preţioasă "cheie de acces" este criticată de o parte a populaţiei, care vede în aceasta o formă de discriminare a persoanelor nevaccinate.

În cadrul dezbaterilor parlamentare de miercuri, lidera Partidului Laburist, Merav Michaeli, l-a acuzat pe premierul Benjamin Netanyahu că "neagă dreptul cetăţenilor la confidenţialitate asupra informaţiilor lor medicale".

Comunicatul Knessetului (parlamentul) afirmă că informaţiile personale nu pot fi utilizate în alte scopuri decât cel de a-i încuraja pe oameni să se vaccineze.

Deputatul Haim Katz, din partidul de dreapta Likud al premierului, a apărat legea, descriind-o drept "un mijloc de a promova vaccinarea".

Peste 760.000 de cazuri de COVID-19 au fost înregistrate oficial în Israel de la începutul pandemiei, dintre care mai mult de 5.600 de decese.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri