Benjamin Netanyahu și coaliția de dreapta se prăbușesc în sondaje după controversatele reforme judiciare

Data publicării:
Netanyahu langa drapel
FOTO: Profimedia Images

Premierul Israelului Benjamin Netanyahu și coaliția de dreapta aflată la guvernare au scăzut în sondaje, în urma reformei judiciare pe care o promovează. Dacă ar avea loc alegeri pentru Knesset acum, coaliția condusă de actualul premier ar obține 52-53 de locuri, din cele 120. Criza care divizează societatea s-a accentuat până în rândurile armatei și celorlalte structuri de securitate esențiale și dăunează economiei naționale, provocând consternarea Washingtonului și a partenerilor internaționali, transmite Reuters.

Sondaje publicate marţi seară de două posturi de televiziune arată că numărul de mandate în Knesset al coaliţiei de guvernare conduse de Netanyahu ar scădea de la 64 la 52-53, din totalul de 120.

Partidul Likud al lui Netanyahu ar înregistra o scădere - de la 32 la 28 de locuri, potrivit sondajului N12 News, şi ar putea obține chiar 25 de locuri, conform sondajului Reshet 13.

Luni, coaliţia naţionalist-religioasă, alcătuită după alegerile de la 1 noiembrie 2022, a aprobat în Knesset o lege care va limita unele din puterile Curţii Supreme.

Aceasta a fost prima lege adoptată, dintr-un pachet mai amplu de reforme, criticate pentru pericolul de a submina democrația. Reforma sistemului judiciar promovată insistent de Benjamin Netanyahu și guvernul său urmăreşte să crească puterea reprezentanţilor aleşi asupra celei a magistraţilor.

Anunţat încă din ianuarie, planul de reforme a declanşat proteste de stradă fără precedent şi preocupări la nivel internaţional cu privire la starea democraţiei în Israel.

Premierul, care este judecat pentru fapte de corupţie, a declarat că este dispus să ajungă la consens pentru următoarele legi, până în noiembrie. Statele Unite l-au îndemnat să intre în dialog cu toate părțile interesate cu privire la reformele în justiţie şi au etichetat legea adoptată luni drept «nefericită». 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri