Biden, avertisment despre întârzierea tranziției: Ar putea muri și mai mulţi oameni dacă nu ne coordonăm

Data actualizării: Data publicării:
joe biden presedinte ales al sua
Joe Biden le va cere americanilor să poarte mască. Foto: Profimedia Images

Joe Biden, președintele ales al Statelor Unite, avertizează că amânarea tranziţiei poate afecta grav acţiunile de gestionare a pandemiei de coronavirus, în contextul în care SUA a ajuns la 11 milioane de cazuri de Covid-19.

Joe Biden a avertizat, luni seară, că amânarea tranziţiei puterii riscă să afecteze grav viitoarele acţiuni de contracarare a pandemiei de coronavirus.

"Ar putea muri mai mulţi oameni dacă nu ne coordonăm", a declarat Biden, potrivit într-o conferinţă de presă organizată în orăşelul Wilmington, situat în statul Delaware, potrivit AFP, preluată de dw.com.

Distribuirea vaccinurilor "va fi un efort foarte, foarte amplu". Dacă va trebui să aşteptăm până la preluarea puterii pentru a afla planul de distribuire a vaccinurilor, "vom fi în urmă cu o lună, o lună şi jumătate". "Deci, este important să avem coordonare acum, cât mai rapid", a insistat Joseph Biden.

Preşedintele-ales al SUA a subliniat că planurile sale de atenuare a inegalităţilor şi de stimulare a relansării economice depind de gestionarea pandemiei şi de măsurile imediate de asistenţă. "Imediat ce oprim virusul şi furnizăm asistenţă economică angajaţilor şi companiilor, vom putea începe să reconstruim mai bine decât anterior", a subliniat Biden, scrie Mediafax.

Anterior, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanţi ai sindicatelor şi mediilor de afaceri, Joe Biden s-a declarat optimist în legătură cu perspectivele relansării economice post-pandemie. "Pentru a remarca ceea ce este evident, se pare că acum ne îndreptăm spre ieşirea dintr-un colţ întunecat. Nu vreau să exprim un optimism fals, dar cred că putem face acest lucru", a declarat preşedintele-ales al SUA.

Joe Biden a promis în campania electorală că va aloca mii de miliarde de dolari pentru stimularea activităţilor economice, extinderea serviciilor de asistenţă medicală şi contracararea efectelor schimbărilor climatice.

Donald Trump refuză să recunoască victoria lui Joe Biden în scrutinul prezidenţial, astfel că unele proceduri ale tranziţiei puterii sunt blocate. Echipa lui Donald Trump contestă în justiţie rezultatele în state decisive.

Mai mulţi senatori republicani din Statele Unite cred că preşedintele-ales, Joe Biden, ar trebui să primească acces la rapoartele clasificate, în contextul în care Administraţia Donald Trump, care nu recunoaşte înfrângerea în scrutinul prezidenţial, nu permite acest lucru. "Cred că ar trebui să primească acces", a declarat, săptămâna trecută, senatorul republican Lindsey Graham, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Juridice din Senatul SUA. "Ar trebui să procedăm la fel ca în anul 2000", a afirmat, la rândul său, senatorul republican Chuck Grassley.

"Cred că probabil ar fi logic să ne pregătim pentru toate situaţiile de urgenţă. Şi, în condiţiile în care rezultatul va fi decis în instanţe judiciare, eu nu am o problemă şi cred că din punctul de vedere al siguranţei naţionale continuitatea este importantă. Văd că şi alţi membri sugerează acest lucru, cred că este logic", a afirmat senatorul republican John Thune.

"Nu este nimic rău ca vicepreşedintele Joe Biden să primească rapoartele clasificate, pentru a se pregăti. (...) Acest lucru trebuie să se întâmple indiferent de rezultatul scrutinului, indiferent de situaţie, oamenii trebuie să fie pregătiţi pentru preluarea unor eventuale atribuţii", a transmis, la rândul său, senatorul republican James Lankford.

Peste 160 de foşti oficiali din domeniul siguranţei naţionale care au activat în mandatul preşedintelui Donald Trump şi în timpul altor administraţii, republicane şi democrate, au avertizat că amânarea recunoaşterii victoriei lui Joseph Biden riscă să genereze "riscuri grave în materie de securitate".

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri