Biden cere Congresului să „acţioneze fără a mai aştepta” după bombardamentele masive din Ucraina

Data publicării:
Președintele american Joe Biden.
Președintele american, Joe Biden. Foto: Profimedia Images

Preşedintele american Joe Biden a îndemnat, vineri, Congresul să „acţioneze fără a mai aştepta” după bombardamentele masive din Ucraina, în contextul în care aleşii de la Capitoliu nu reuşesc să cadă de acord asupra unui important nou pachet de ajutor pentru Kiev, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„În cazul în care Congresul nu va lua măsuri urgente în cursul noului an, nu vom fi în măsură să continuăm să trimitem armele şi sistemele de apărare aeriană indispensabile Ucrainei pentru a-şi apăra poporul”, a spus liderul de la Casa Albă, într-un comunicat difuzat după ce vineri dimineaţa Moscova a lansat o amplă serie de lovituri aeriene cu rachete şi drone asupra mai multor oraşe din Ucraina, inclusiv Kiev, soldate potrivit autorităţilor ucrainene cu cel puţin 18 morţi şi 132 de răniţi.

Acest atac „aminteşte lumii că, la aproape doi ani de război devastator, obiectivul (preşedintelui rus Vladimir) Putin a rămas neschimbat”, a menţionat el, potrivit Reuters.

„În faţa acestui atac brutal, Ucraina a desfăşurat sistemele de apărare aeriană livrate de Statele Unite şi aliaţii lor. (...) Nu putem dezamăgi Ucraina”, a subliniat Biden, cerându-le aleşilor să „acţioneze fără a mai aştepta”, în sensul validării ajutorului de 61 de miliarde de dolari solicitaţi insistent de preşedintele american, precum şi de omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Dar, la aproape doi ani de la debutul războiului din Ucraina şi după ce Congresul a deblocat deja peste 110 miliarde de dolari pentru Kiev, legislatorii, mai ales cei republicani, încep să considere această asistenţă prea costisitoare, aminteşte AFP.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri