Blinken: SUA susțin procesele democratice ale Republicii Moldova privind apropierea de UE

Data publicării:
US Moldova
Imagine de după întâlnirea de la Washington dintre Antony Blinken și premierul Republicii Moldova. Foto: Profimedia Images

SUA vor susţine în continuare procesele democratice din Republica Moldova şi realizarea reformelor necesare pentru apropierea ireversibilă a acestei ţări de Uniunea Europeană, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, în timpul unei întrevederi cu premierul moldovean Natalia Gavriliţa, indică un comunicat dat miercuri publicităţii de guvernul de la Chişinău și citat de Agerpres.

Antony Blinken a afirmat că transformările iniţiate de guvernul Republicii Moldova sunt privite cu mult optimism de către Statele Unite ale Americii, care vor rămâne alături de Chişinău şi vor oferi sprijin pentru reformele prioritare.

"Vedem un guvern cu o agendă puternică de consolidare a democraţiei, combatere a corupţiei şi asigurare a securităţii energetice - toate domenii pe care Statele Unite le susţin deplin'', a spus demnitarul american.

El a ţinut să remarce sprijinul pe care l-a oferit populaţia din Republica Moldova pentru refugiaţii din Ucraina.

De partea sa, şefa executivului moldovean a evocat provocările de natură economică, socială şi de securitate cu care se confruntă Republica Moldova şi a prezentat priorităţile actuale majore, în special susţinerea oamenilor cu venituri mici şi asigurarea securităţii energetice. Ea s-a referit, de asemenea, la acţiunile întreprinse pentru implementarea reformelor în justiţie, combaterea corupţiei şi consolidarea instituţiilor statului, dar şi la asistenţa necesară în implementarea reformelor în domeniile strategice.

Citește și: Ministrul german de Externe: Republica Moldova nu este singură. Bogdan Aurescu: Nu avem luxul să pierdem timp preţios

Potrivit Nataliei Gavriliţa, asigurarea bunăstării cetăţenilor şi susţinerea categoriilor vulnerabile este, în prezent, o prioritate pentru executivul de la Chişinău, autorităţile fiind concentrate, totodată, pe gestionarea crizei energetice, asigurarea securităţii alimentare şi reorientarea comerţului.

"Muncim pentru a continua procesul de modernizare a ţării şi pentru a implementa agenda europeană a Republicii Moldova, urmare a deciziei de acordare ţării noastre a statutului de candidat de aderare la UE. Acum, avem o responsabilitate şi mai mare faţă de cetăţenii noştri care aspiră să facă parte dintr-un spaţiu al păcii, stabilităţii şi al familiei statelor UE", a subliniat Gavriliţa.

Citește și: UE ajută Republica Moldova să își consolideze granițele

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri