Bogdan Aurescu: Apărarea și securitatea UE trebuie să se realizeze prin intermediul NATO

Data actualizării: Data publicării:
ministru de externe bogdan aurescu
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

Ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, care se va afla în vizită la Madrid, este de părere că atenția sporită acordată de SUA și Europa zonei Indo-Pacificului va oferi mai multă soliditate cooperării transatlantice în toate domeniile, inclusiv la Marea Neagră, unde China este tot mai prezentă. Acesta a declarat, într-un interviu pentru El Mundo, că „apărarea și securitatea UE trebuie să se realizeze prin intermediul NATO”, în contextul disputelor dintre Franța și Statele Unite.

„Trebuie să evităm diviziunile în relația transatlantică și să garantăm corecta aplicare a Strategiei UE pentru zona Indo-Pacificului, care necesită, de asemenea, cooperarea cu SUA și partenerii regionali. Cred că Strategia UE și cea a partenerilor noștri transatlantici pot fi complementare, într-o regiune în care ascensiunea Chinei este un fapt real. Orice dezvoltare a profilului UE în domeniul securității și apărării trebuie să fie realizată în deplină complementaritate cu NATO”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul român de Externe spune că Statele Unite și Europa trebuie să coopereze în zona Indo-Pacificului, iar parteneriatul strategic AUKUS, care a dus la tensiuni între Franța și Statele Unite și Marea Britanie , după criza submarinelor, este „o inițiativă care, dincolo de componenta sa comercială, cu elementele sale controversate sau iritante, are ca scop menținerea păcii și stabilității”.

„Din punctul de vedere al României, această convergență ar putea aduce în viitor perspectiva unei mai mari coordonări între UE și SUA, alături de partenerii din zona Indo-Pacificului, în ceea ce privește atingerea obiectivelor noastre comune. În general, rolul Europei nu  se reduce, ci chiar se consolidează prin coordonarea cu SUA, Australia, UK și alți parteneri”, a declarat Bogdan Aurescu.

Citește și Macron: UE trebuie să își asume protecția în fața reorientării atenției SUA către China. Europenii trebuie să înceteze să mai fie naivi

Întrebat dacă se tem statele din grupul estic că SUA ar putea să pună pe primul loc eforturile militare împotriva Chinei din zona Indo-Pacificului, iar chestiunea Mării Negre să treacă în plan secund, ministrul Bogdan Aurescu a spus că „această percepție, care încearcă să acrediteze în mod fals o concurență  între Aliați, este doar în avantajul celor care vor să aducă atingere unității din cadrul NATO.”

„China și impactul acțiunilor sale în zona Indo-Pacificului, printre altele, sunt și vor fi o temă prioritară pentru România, SUA și partenerii noștri. Considerăm că atenția în creștere a SUA și a Europei față de zona Indo-Pacificului va aduce mai multă consistență și soliditate cooperării transatlantice în toate sectoarele, inclusiv cele tradiționale, precum Marea Neagră, unde China este tot mai prezentă. În plus, lansarea recentă a parteneriatului AUKUS nu trebuie să descurajeze UE, ci dimpotrivă, să o motiveze să se transforme într-un actor relevant în zona Indo-Pacificului. Și în niciun caz nu ar trebui să fie un motiv care să slăbească relația transatlantică”, a mai declarat Aurescu.

Amenințarea rusească

Ministru Aurescu spune că „Marea Neagră a fost și este în continuare utilizată de Rusia pentru a-și proiecta forța către Mediterana”.

„Trebuie să menținem regimul de sancțiuni aplicate Rusiei pentru cazurile de încălcare a dreptului internațional legate de ocuparea ilegală a Crimeii și de activitățile desfășurate în estul Ucrainei. România reiterează cu fermitate necesitatea menținerii unității și coerenței UE în relația cu Moscova.Este imperativ să ne apărăm valorile, principiile și interesele fundamentale. Toate acestea trebuie însoțite de o strategie de luptă împotriva dezinformării”, a declarat acesta.

Aurescu a mai declarat pentru El Mundo că amenințarea rusească nu s-a „estompat”, iar viitorul Concept Strategic al NATO trebuie să ia în considerare realitățile din această regiune.

„Cei nouă aliați de pe Flancul Estic al NATO au continuat activ să-și exprime preocupările legate de această regiune, în care expertiza nu le poate fi pusă la îndoială, și să identifice soluții care să întărească securitatea transatlantică în ansamblul său. Am explicat aceste aspecte la nivelul NATO, iar din dezbateri au rezultat decizii politice semnificative. Acest efort trebuie să continue, întrucât amenințarea nu s-a estompat, dimpotrivă chiar, dacă ne gândim la ceea ce s-a întâmplat în aprilie la frontiera de est a Ucrainei și în Crimeea ocupată. Viitorul Concept Strategic al NATO va trebui să ia în considerare aceste realități din regiune, având în vedere că amenințările din Vecinătatea Estică sunt constante și reprezintă o componentă importantă a modului în care Moscova își proiectează forța în Marea Mediterană și în Marea Baltică”, a mai declarat ministrul român de externe.

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri