Bogdan Aurescu: România nu va obosi în sprijinul acordat Ucrainei. Efortul nostru va continua

Data publicării:
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Foto: Profimedia Images

România nu va obosi în sprijinul acordat Ucrainei, a spus la Digi24 ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. El a adăugat că, în ceea ce privește invazia rusă, linia frontului rămâne stabilă, dar că un moment important din punctul de vedere al evoluției conflictului va avea loc în septembrie, dacă Moscova va organiza așa-zise referendumuri în zonele ocupate.

 

Este o zi excepțională în istoria Ucrainei, pentru că, pe de o parte, este Ziua Independenței și pentru orice stat, o astfel de zi națională este o zi a celebrării, a bucuriei, dar în același timp se împlinesc și 6 luni de la invazia ilegală și ilegitimă a Rusiei împotriva Ucrainei. Ceea ce ne arată, pe de o parte, reziliența poporului ucrainean, curajul cu care a reușit să facă față acestei agresiuni, dar în același timp, din păcate, e un moment în care sunt plânse și miile de victime și distrugerile. De aceea am ținut ca azi să dau mesaj de felicitare, dar și de încurajare, se sprijin și de solidaritate puternică”, a spus Aurescu.

Ministrul a a adăugat că s-a înntâlnit astăzi cu ambasadorul Ucrainei la București, în care a transmis sprijinul României pentru Kiev și admirația pentru modul în care țara a rezistat invaziei ruse.

Aurescu mai spune că România nu va obosi în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina.

România a susținut și va susține acest efort al Ucrainei”, a spus el, amintind de sprijinul pentru refugiații ucraineni, de sprijinul direct către Ucraina cu combustibil, medicamente, sancțiuni față Rusia și sprijinul pentru obținerea statutului de țară candidată la UE.

Efortul nostru va continua, nu se pune problema ca în cazul României să existe această oboseală”, a precizat Aurescu.

În ultimele luni, situația de pe linia frontului a fost relativ stabilă, iar Rusia nu a făcut progrese importante.

Sunt în continuare eforturi ale Rusiei de a împinge trupele ucrainene în est, dar nu există modificări substanțiale pe linia frontului. Există în continuare din punct de vedere numeric o anumită predominanță al forțelor ruse. Din punctul de vedere alcapacității de foc, e clar că raportul de forțe e în favoare trupe ruse și aici depinde foarte mult de sprijinul internațional pentru Ucraina. E greu să facem acum speculații privind posibile ofensive ale forțelor ruse”, a spus Aurescu.

Ce putem vedea în perioada următoare? Probabil în septembrie va exista un moment de inflexiune, în măsura în care se vor desfășura referendumuri în acele zone care au fost deja ocupate de partea rusă, pentru alipirea la Rusia. Acela va fi un moment important, dacă el se va produce, din perspectiva evoluției conflictului din Ucraina.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri