Boris Johnson cere grupului G7 să nu „abandoneze” Ucraina. „Kievul are nevoie de sprijinul nostru”

Data actualizării: Data publicării:
Boris Johnson
Boris Johnson, premierul Regatului Unit. Foto: Profimedia Images

Premierul britanic Boris Johnson le-a cerut sâmbătă liderilor G7 să nu abandonezeUcraina după mai bine de patru luni de invazie rusă, avertizând asupra oricărei ''oboseli'' în sprijinirea Kievului şi anunţând ajutor economic suplimentar, relatează AFP.

Guvernul Marii Britanii „este pregătit să ofere 525 de milioane de dolari” Ucrainei, care se teme că va rămâne fără finanţare în toamnă, sub formă de garanţii pentru împrumuturi de la Banca Mondială, a indicat Downing Street într-un comunicat, în ajunul un summit al liderilor G7 (Franţa, Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Italia, Canada şi Japonia) în sudul Germaniei.

Astfel, sprijinul financiar şi umanitar total al Londrei a ajuns la aproximativ 1,8 miliarde de dolari, transmite Agerpres.

Ucraina poate câştiga şi va câştiga. Dar ea are nevoie de sprijinul nostru pentru a face acest lucru. Nu este momentul să abandonăm Ucraina, a insistat Boris Johnson.

Liderul britanic, aflat în dificultate pe plan intern, se află în fruntea sprijinului occidental pentru Ucraina în faţa invaziei ruse lansate în februarie. Boris Johnson a vizitat Kievul de două ori, iar Londra a oferit armatei ucrainene arme letale încă de la începutul invaziei.

Prime Minister Boris Johnson Makes A Surprise Visit To Meet Ukraine President Volodymyr Zelenskyy
Boris Johnson a venit din nou la Kiev, vineri, 17 iunie 2022, pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski Foto: Profimedia Images

Liderii G7 se reunesc duminică în sudul Germaniei pentru un summit de trei zile, urmat de o reuniune a liderilor NATO la Madrid, care începe miercuri.

Potrivit Downing Street, Boris Johnson intenţionează să profite de intervenţia de luni a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la summit pentru a „încuraja toate ţările G7 să sprijine Ucraina pe termen lung”.

Tot sâmbătă, dar într-un discurs rostit la summitul din Rwanda al Commonwealth-ului, premierul britanic şi-a exprimat îngrijorarea că Ucraina ar putea fi obligată să încheie cu Rusia o pace neconvenabilă

Consecinţele economice ale războiului creează o presiune asupra Kievului, a arătat prim-ministrul Regatului Unit. 

„Prea multe ţări spun că este vorba de un război european care nu este necesar (...) deci presiunea va creşte pentru a-i încuraja, poate pentru a-i forţa pe ucraineni către o pace rea”, a spus Johnson. Liderul guvernului de la Londra a mai subliniat că dacă Vladimir Putin va reuşi să îşi atingă obiectivele din Ucraina, vor fi consecinţe periculoase pentru securitatea internaţională şi va avea loc „un dezastru economic pe termen lung”.

Citește și: Explozii în centrul capitalei Kiev. Zelenski: „Ucraina își va recâștiga toate orașele pierdute în fața Rusiei, inclusiv Severodonețk”

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri