Bosnia va primi statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană (surse diplomatice)

Data publicării:
Drapelul Uniunii Europene
PE se opune aderării Turciei la UE și susține că accesul în blocul comunitar trebuie să fie meritocratic. Foto: Getty Images

Miniştrii de externe ai statelor Uniunii Europene au aprobat, marţi, acordarea statutului de ţară candidată la aderare Bosniei-Herţegovina, o decizie ce va fi validată oficial de liderii UE, joi, la summitul de la Bruxelles, transmit agenţiile AFP, Reuters şi dpa, citând surse diplomatice.

„A făcut parte din concluziile privind extinderea care au fost convenite în această dimineaţă”, a declarat un diplomat european citat de Reuters, conform Agerpres.

„Şi cu condiţia clară că reformele stabilite de Comisie şi cele 14 reforme cheie convenite în 2019 trebuie să fie îndeplinite până când vor fi lansate negocierile”, a precizat el. „Este un semnal politic în lumina situaţiei geopolitice actuale”, a adăugat diplomatul.

Bosnia, ţară cu 3,5 milioane de locuitori, se va alătura altor state candidate - Albania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia, Turcia şi Ucraina - într-un proces de aderare la UE care se poate întinde pe mulţi ani şi implică negocieri complexe pentru adaptarea legislaţiei locale la cea a Uniunii. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri