Bulgaria: Criza apei din vestul țării determină opoziția să depună o moțiune de cenzură

Data publicării:
criza de apa la pernik in bulgaria
Foto: mbs news

Guvernul de centru-dreapta din Bulgaria se va confrunta cu o moţiune de cenzură, săptămâna viitoare, depusă de opoziție în urma unei crize legate de alimentarea cu apă în vestul ţării, în ultimele două luni. Această situație a provocat proteste publice şi demisia unui ministru, a relatat agenția Reuters, preluată de Agerpres.

Moţiunea a fost înaintată de Partidul Socialist (BSP), principala formaţiune de opoziţie, la zece zile după ce procurorii l-au inculpat pe ministrul mediului, Neno Dimov, care a demisionat între timp, pentru management defectuos exercitat cu rea-credință. Totul are legătură cu restricţiile severe impuse în alimentarea cu apă în zona oraşului Pernik, criză ce nu a fost încă rezolvată.

Procurorii spun că Dimov a permis ca din rezerva de apă de la barajul care furnizează apă potabilă oraşului Pernik şi localităţilor din jur să fie alimentaţi consumatori industriali, deşi fusese informat încă de la începutul lui 2018 că nivelul apei era în scădere.

Dimov a negat acuzaţiile, punând criza apei pe seama vremii secetoase şi a managementului defectuos al serviciului local de apă. Dacă va fi găsit vinovat, fostul ministru ar putea fi condamnat la 8 ani de închisoare.

Bulgaria se confruntă cu probleme serioase de mediu, precum poluarea aerului din cauza emisiilor industriale, poluarea râurilor şi despădurire.

În aceste condiții, opoziția socialistă a depus moțiune de cenzură. Moţiunea constituie a patra tentativă din ultimele 12 luni a socialiştilor de a demite guvernul de coaliţie condus de Boiko Borisov. Ca şi precedentele, şi aceasta are şanse mici de a fi adoptată, având în vedere că guvernul dispune de majoritate, deși destul de precară, în legislativ.

Socialiştii, care deţin 79 din totalul de 240 de mandate din parlament, au anunţat că au obţinut sprijinul Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi (partidul etnicilor turci), însă acesta nu va fi suficient pentru demiterea guvernului.

„Adresez un apel oricui doreşte schimbarea, răsturnarea acestui guvern şi schimbarea modelului de guvernare - să ne unim, pentru că există teme care sunt mai presus de noi”, a declarat lidera socialiştilor bulgari, Kornelia Ninova. „Aer curat, apă curată, hrană curată - sunt teme care ne pot uni”, a subliniat ea.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri