Cancelarul Austriei, după vizita la Putin: Am vrut să îl privesc în ochi și să-l confrunt. Acum nu se poate să renunțăm la gazul rusesc

Data actualizării: Data publicării:
vladimir putin si karl Nehammer
Vladimir Putin și Karl Nehammer, cancelarul Austriei. Foto: Profimedia

Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat miercuri că întreruperea gazului rusesc „nu este posibilă” în acest moment și a îndemnat Uniunea Europeană să se gândească la sancțiuni care rănesc Rusia mai mult decât țările membre ale blocului comunitar. Oficialul spune că a mers luni la Moscova pentru a-l privi în ochi pe Vladimir Putin și pentru a-l confrunta direct, potrivit CNN.

Cancelarul a afirmat că deocamdată nu se poate renunța la gazul rusesc pentru că țările europene sunt dependente de el. Austria nu este singura care are argumente împotriva embargoului impus de UE, a adăugat Nehammer, invocând pozițiile Germaniei și Ungariei.

„Austria este alături de celelalte state membre UE în privința sancțiunilor împotriva Federației Ruse, dar ele trebuie să rănească Rusia mai mult decât Uniunea Europeană”, a declarat Nehammer pentru CNN.

Întrebat dacă problema embargoului asupra gazelor ar putea conduce la o ruptură în UE, Nehammer a spus că nu crede acest lucru.

„Am decis să ne unim forțele în ceea ce privește sancționarea Federație Ruse, iar sancțiunile decise sunt cu adevărat dure și puternice. Vom decide și mai multe sancțiuni împotriva Rusiei pentru că vrem să arătăm că există unitate în UE, că acest război trebuie să se termine”, a spus cancelarul austriac. „Cred că ar trebui să ne gândim la sancțiuni într-un mod mai inteligent, cum putem răni Rusia, dar nu și pe noi. Acesta este cel mai important lucru. Există o decizie la nivelul UE, încercăm totul pentru a deveni independenți de gazul rusesc, iar asta își dorește și Austria, cu siguranță. Dar acum nu este posibil, va dura ceva timp”, a mai adăugat Nehammer.

Cancelarul austriac a mers luni în vizita la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin. Nehammer este primul lider occidental care efectuează o vizită la Moscova de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina.

Karl Nehammer a spus că vizita nu a fost deloc una prietenoasă, afirmând că a mers la Moscova pentru a-l confrunta pe Putin.

„Am luat decizia de a merge la Moscova pentru a-l privi în ochi pe președintele Putin și pentru a-l confrunta cu ceea ce am văzut”, a subliniat Nehammer.

Potrivit acestuia, Putin a fost, de asemenea, „foarte dur” și „clar” în timpul discuției. „În opinia sa, el trebuie să apere Federația Rusă și rușii care trăiesc în estul Ucrainei”, a mai adăugat Nehammer.

Cancelarul austriac a continuat spunând că „nu este ușor pentru Putin să vorbească despre crime de război”, adăugând că l-a confruntat pe acest subiect. Întrebat dacă Putin a acceptat că sunt comise crime de război, Nehammer a răspuns: „Ei bine, știți, este președintele Putin. În această poziție, nu a fost clar.”

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri