Video&Foto Capsula Crew Dragon a SpaceX a aterizat cu succes, după zborul istoric către Stația Spațială Internațională. Reacția lui Elon Musk

Data actualizării: Data publicării:
Capsula Crew Dragon a fost recuperată din apele oceanulu
Capsula Crew Dragon a fost recuperată din apele oceanului Foto: captură YouTube

Capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, avându-i la bord pe astronauţii americani Bob Behnken şi Doug Hurley, a aterizat cu succes, duminică seara, în apropiere de coastele Floridei, după ce a petrecut 62 de zile în spațiu. Întreaga operațiune a fost urmărită LIVE, de la centrul NASA, de Elon Musk, șeful SpaceX, prima companie privată care a trimis oameni în spațiu.

SpaceX Crew Dragon Endeavour Astronauts Return to Houston
Elon Musk, fondatorul SpaceX, se bucură pentru întoarcerea în siguranță pe Pământ a capsulei Crew Dragon și a astronauților Bob Behnken și Doug Hurley, primii care au călătorit până la Stația Spațială Internațională la bordul unei navete private Foto: Profimedia

Plecați la 31 mai către stația Spațială Internațională, cei doi astronauți americani au revenit pe Pământ la finalul unei misiuni istorice. Au călătorit, pentru prima dată, cu vehicule private. Mai exact, cu cele construite și deținute de compania SpaceX a miliardarului Elon Musk. Capsula care i-a adus pe cei doi acasă a amerizat în Golful Mexic.

„Dragon Endeavour s-a întors acasă cu astronauții NASA Bob și Doug. În numele echipelor SpaceX și NASA, bine ați revenit pe planeta Pământ. Vă mulțumim că ați ales să zburați cu SpaceX” - a fost primul mesaj transmis după amerizare.

„O onoare și un privilegiu să zburăm la bordul capsulei Crew Dragon Endeavour. Felicitări tuturor!” - au răspuns astronauții. 

Ce au declarat astronauții la revenirea pe Pământ

„A fost o adevărată odisee. Sunt cinci ani de când Bob şi cu mine am început să lucrăm la acest program şi să fim acum aici, după primul zbor cu naveta Crew Dragon, este incredibil”, a declarat astronautul Doug Hurley.

La numai cinci ore de la revenirea pe Pământ, astronauții Doug Hurley și Bob Behnken, împreună cu administratorul NASA, Jim Bridenstine, și avându-l alături pe Elon Musk, și-au făcut apariția pe Ellington Field în Houston.

SpaceX Crew Dragon Endeavour Astronauts Return to Houston
Elon Musk, în dreapta, privește la astronauții NASA Robert Behnken și Douglas Hurley la ceremonia de bun venit de la Ellington Field Houston, Texas. Astronauții s-au întors pe Pământ după ce au efectuat primul zbor spațial cu o capsulă SpaceX, Crew Dragon Foto: Profimedia

„Când programul navetelor spaţiale al SUA s-a încheiat, când Doug a făcut ultimul zbor, a fost o zi tristă pentru noi. Este ceva special în a avea capacitatea să ne trimitem şi să ne aducem înapoi acasă astronauţii. Şi au fost mulţi ani în care nu am avut această capacitate. Suntem amândoi foarte, foarte mândri că suntem şi noi o mică parte a acestei echipe”, a mărturisit Bob Behnken, celălalt astronaut care s-a aflat la bordul Crew Dragon.

Elon Musk: „Nu sunt un om prea religios, dar de data asta m-am rugat”

Mesajul transmis de Elon Musk, fondatorul companiei care a scris istorie, a fost plin de emoție:

„Nu sunt un om prea religios, dar de data asta m-am rugat. Sunt vremuri grele şi nu avem parte de prea multe veşti bune. Cred că aceasta este o veste bună indiferent unde eşti pe Pâmânt. Sper să vă facă ziua mai frumoasă” - a spus Elon Musk.


ACTUALIZARE 23:50. Cei doi astronauți au pășit din nou pe Pământ.

Dragon Capsule Returns To Earth From The International Space Station
Astronautul Douglas Hurley salută publicul după întoarcerea din misiunea Demo-2 a SpaceX, primul zbor spațial cu oameni la bord operat de o companie comercială Foto: Guliver/ Getty Images

Douglas Hurley a făcut cu mâna camerelor de luat vederi, apoi a fost dus la controlul medical. La scurt timp a urmat Bob Behnken care a făcut semn cu degetul mare că totul este ok. 

Dragon Capsule Returns To Earth From The International Space Station
Robert Behnken face semn publicului că totul este OK, în timp ce se pregătește să urce la bordul unui avion care îl va duce la baza de la Houston, după ce s-a întors din misiunea Demo-2, primul zbor în spațiu operat de o companie comercială împreună cu NASA Foto: Guliver/Getty Images

ACTUALIZARE 23:10. Cei doi astronauțiBob Behnken şi Doug Hurley, au fost scoși din capsulă.

astronauti scosi
Foto: CNN

Operațiunea de scoatere din capsulă a astronauților a întârziat puțin din cauza unor gaze toxice depistate în jurul capsulei și provenind de la agentul de propulsie. Apoi, a fost deschisă trapa de la Crew Dragon, iar Bob Behnken și Doug Hurley au făcut primii pași în gravitația Pământului, după ce au petrecut două luni în spațiu în condiții de imponderabilitate.

Astronauții se află acum la bordul navei de recuperare a SpaceX, GO Navigator, urmând să fie luați cu un elicopter și duși pe uscat. 

Cele două luni petrecute în condiții de microgravitație, apoi zborul dificil către Terra pot crea dificultăți de readaptare.

Astronautul NASA Garret Reisman,  care a ajutat SpaceX să dezvolte Crew Dragon, a spus că i-au trebuit cam 15 minute pentru a se putea ridica și alte 15 minute pentru a putea sta în picioare după ce a revenit pe Pământ.

ACTUALIZARE 22:15 Capsula Crew Dragon a fost recuperată din apele oceanului.

Dragon Capsule Returns To Earth From The International Space Station
Capsula SpaceX, Crew Dragon, avându-i la bord pe astronauții Robert Behnken și Douglas Hurley, este ridicată la bordul navei de recuperare a SpaceX, GO Navigator, după ce a amerizat în apele Golfului Mexic la 2 august 2020 Foto: NASA via Guliver/GettyImages

ACTUALIZARE 22:00 Două mici ambarcațiuni s-au îndreptat imediat către locul unde capsula a atins apele oceanului. Una se asigură că nu sunt emisii toxice în jurul capsulei, iar cealaltă recuperează parașutele. 

Nava de salvare GO Navigator, o ambarcațiune mult mai mare, așteaptă OK-ul pentru a merge să scoată capsula din apele oceanului. Astronauții  Hurley și Behnken vor fi scoși din capsulă abia când aceasta se va afla în siguranță la bord, ceea ce este de așteptat să se întâmple în următoarea oră. 

Dragon Capsule Returns To Earth From The International Space Station
Capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, cu astronauții Robert Behnken și Douglas Hurley la bord, a amerizat cu succes și va fi scoasă din apele Golfului Mexic Foto: NASA via Guliver/ GettyImages

ACTUALIZARE 21: 56 Capsula Crew Dragon a atins apele Golfului Mexic, încheind cea mai dificilă parte a călătoriei. Momentul a fost salutat cu urale de oamenii misiunii de control. Nava de salvare GO Navigator va merge să-i recupereze pe cei doi astronauți.

Dragon Capsule Returns To Earth From The International Space Station
Capsula Crew Dragon a companiei SpaceX, cu astronauții Robert Behnken și Douglas Hurley la bord, amerizează în apele Golfului Mexic, la 2 august 2020, încheind misiunea Demo-2, primul zbor spațial cu oameni operat de NASA cu o companie privată Foto: NASA via Guliver/GettyImages

ACTUALIZARE 21:45 Capsula Crew Dragon a deschis primul set de parașute din cele patru pe care le are și care sunt destinate încetinirii vitezei până la circa 25 de km pe oră înainte de a atinge apele oceanului. Vehiculele de recuperare deja sunt la fața locului.

ACTUALIZARE 21:00 Astronauții au pornit motoarele și îndreaptă capsula către Pământ. De-acum nu mai există cale de întoarcere. Capsula va coborî de la o viteză de 27.000 de km/h către punctul de amerizare, iar temperatura externă va ajunge la aproape 2.000 de grade Celsius din cauza frecării în atmosferă. În cabină însă, unde se află astronauții, temperatura este menținută la circa 30 de grade Celsius. Este cea mai periculoasă fază a misiunii și va dura aproximativ 15 minute. Vestea bună este că vremea pare să nu facă probleme.

ACTUALIZARE 20:45 Capsula se află în dreptul Australiei, încă nu a intrat în atmosferă, dar se îndreaptă către locul de amerizare din largul coastelor Floridei. Urmăriți LIVE:

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media


Știrea inițială:

Capsula Crew Dragon s-a desprins sâmbătă de Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a reveni pe Terra, la două luni după lansarea unei misiuni istorice.

astronauti plecare iss - captura Youtube
Astronauții Bob Behnken și Doug Hurley se despart de colegii de pe Stația Spațială Internațională Foto: captură YouTube

Astronauţii au părăsit ISS sâmbătă, la ora 23:35 GMT (duminică, 2:35 ora României), şi ar urma să aterizeze în apele Golfului Mexic duminică după-amiază, încheind astfel o misiune istorică de testare a operaţiunilor de zbor spaţial uman pentru SpaceX. Călătoria înapoi pe Pământ durează aproximativ 19 ore şi se aşteaptă ca cei doi astronauţi să aterizeze în largul coastei Floridei la ora locală 14:41 (21:41, ora României).

Florida se pregătește însă pentru primul uragan al sezonului, Isaias. Cu rafale de vânt de până la 130 de kilometri pe oră, Isaias e deocamdată un uragan de categoria 1 (din cinci), iar meteorologii nu se așteaptă să mai crească în intensitate. NASA urmărește însă cu atenție traseul uraganului, pentru că ar putea întârzia revenirea pe Pământ a capsulei SpaceX.

În luna mai, cei doi astronauţi de la bordul Crew Dragon au devenit primii oameni aflaţi la bordul unei nave spaţiale private care au ajuns pe ISS. A fost prima lansare de pe teritoriul SUA după aproape un deceniu şi prima dată când o companie privată a trimis astronauţi pe orbită.

Această călătorie deschide calea pentru companiile private de a transporta astronauţi pe ISS, inaugurând o nouă eră a zborurilor spaţiale comerciale. Întoarcerea capsulei pe Pământ poate fi urmărită LIVE.

Editare web: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri