Foto Ce a lăsat în urmă super-taifunul „Bestia”, cea mai puternică furtună din acest an, care s-a dezlănțuit cu putere în Filipine

Data actualizării: Data publicării:
stalpi metalici cazuti peste masini in filipine din cauza taifunului goni
Taifunul Goni a pus la pământ o sală de gimnastică în provincia Albay Foto: Profimedia

Cel puțin 10 oameni, inclusiv un copil de 5 ani, au murit și alți trei sunt dați dispăruți după ce taifunul Goni, supranumit și „Bestia”, s-a dezlănțuit cu furie duminică asupra principalei insule din sudul Filipinelor, Luzon, relatează CNN

Peste 300 de case au fost îngropate sub rocile și noroiul vulcanic care s-au scurs de pe versanții vulcanului Mayon. Foarte probabil, unii oameni au fost îngropați de vii în case, spun autoritățile.

O mașină este îngropată în noroiul adus de super-taifunul Goni, în provincia Albay din Filipine Foto: Profimedia
O mașină este îngropată în noroiul adus de super-taifunul Goni, în provincia Albay din Filipine Foto: Profimedia

Autoritățile au evacuat aproape jumătate de milion de persoane din calea taifunului și le-au pus la dispoziție corturi în centre de adăpost, dar sunt temeri că în astfel de condiții, distanța fizică necesară în pandemie nu va mai putea fi respectată.

Potrivit agenției filipineze pentu managementul dezastrelor, între 19 și 32 de milioane de oameni ar putea fi afectați de trecerea taifunului.

Goni este considerată cea mai puternică furtună care ajunge pe uscat în acest an. Taifunul a lovit insulele cu rafale de vânt de până la 230 de kilometri la oră și ploi torențiale ce au dus deja la inundarea mai multor regiuni.

Apele pline de noroi strânse în urma inundaţiilor s-au revărsat pe străzile localităţilor, unde unii dintre rezidenţi au fost nevoiţi să se izoleze pe acoperişurile caselor. Liniile electrice şi serviciile de comunicaţii au fost întrerupte, stâlpii fiind puși la pământ de forța vântului, iar unele zone afectate au rămas izolate.

În Manila, capitala țării, autorităţile au închis cel mai mare aeroport internaţional al ţării pentru 24 de ore, până luni. Unele malluri şi-au suspendat activitatea, în timp ce panourile şi bannerele stradale au fost strânse şi fixate pentru a face faţă rafalelor.

Goni este cel mai puternic taifun care lovește Filipine după taifunul Haiyan, care a afectat provinciile estice şi centrale, în noiembrie 2013. A fost un dezastru de mari proporții, soldat cu peste 6.300 de morți şi 4 milioane de sinistrați.

Goni este cel de-al 18-lea ciclon tropical care a lovit Filipine în acest an. Ţara este afectată în medie de 20 de cicloane anual.

Și în timp ce Goni se dezlănţuia deasupra Filipinelor, un alt ciclon, furtuna tropicală Atsani, a ajuns în apropiere de arhipelag. Atsani înaintează spre nordul Filipinelor, însoţită de vânt ce ajunge la rafale de 90 de kilometri la oră.

 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri