Ce condiții pune Lavrov pentru a prelungi acordul de export al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră

Data publicării:
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, susține o conferință de presă la Ankara, pe 7 aprilie 2023.
Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Foto: Profimedia Images

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat că acordul prin care Ucraina poate exporta grâne prin Marea Neagră nu va mai fi prelungit după expirarea acestuia, pe 18 mai, dacă nu va exista un progres privind "problemele sistematice" care împiedică Rusia să își exporte propriile produsele agricole, scrie The Guardian.

"În general notăm că, în ciuda declarațiilor grandilocvente despre securitatea alimentară și asistența acordată țărilor nevoiașe, Inițiativa Grânelor de la Marea Neagră a servit exclusiv exporturilor comerciale ale Kievului în interesul țărilor occidentale", a declarat Lavrov.

Miercuri, Kievul a acuzat Rusia că nu mai lasă navele ucrainene cu cereale să intre în porturile din Marea Neagră.

Potrivit acordului internaţional privind exportul de cereale ucrainene, vasele de transport sunt inspectate la ieșirea sau intrarea în porturile de la Marea Neagră de reprezentanți ai Rusiei, Turciei și ai ONU. O comisie comună este cea care stabilește ce vase sunt chemate la inspecție. Însă marți nicio inspecție nu a avut loc, a declarat ministrul adjunct al Infrastructurii din Ucraina, Iuri Vaskov.

Acesta a relatat că ucrainenii au propus spre inspecție trei vase, din coada de 50 care așteaptă să intre în port, însă rușii au tăiat numele acestora de pe listă. Astfel, nicio navă nu a primit marți permisiunea de a intra în port, o situație pe care Vaskov a calificat-o drept o "blocadă de facto".

"Rușii au violat condițiile inițiativei pentru Marea Neagră. Au decis unilateral să schimbe planurile pentru porturile ucrainene. Este inacceptabil", a spus Vaskov.

Însă Lavrov a comunicat, astăzi, că, la rândul lor ucrainenii blochează transporurile rusești de amoniac, refuzând inspecțiile atâta timp cât navele cu cereale nu au prioritate.

Ministrul de Externe a prezentat mai multe pretenții pentru prelungi acordul și după 18 mai.

Printre acestea se numără reconectarea Băncii Agricole a Rusiei la sistemul de plăți Swift, ridicarea sancțiunilor asupra companiilor de asigurare și reasigurare și dezghețarea conturilor din străinătate ale companiilor rusești din domeniul agricol, al transportului de alimente și îngrășăminte.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri