Ce crede Băsescu despre războiul din Ucraina: Noi, Occidentul, nu știm să definim ce înseamnă victorie în acest război

Data actualizării: Data publicării:
militar cu cască își pune mâinile la urechi în timp ce un tanc trage pe fundal
Războiul din Ucraina. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, e de părere că Ucraina e în pierdere, în prezent, în războiul cu Rusia. Într-un interviu în exclusivitate la Jurnalul de Seară de la Digi24, fostul președinte spune că armata ucraineană a ratat ofensiva de anul trecut, ajutoarele occidentale întârzie, iar Rusia a preluat inițiativa. „Marea problemă a Ucrainei este lipsă de trupe. Nu au cu ce înlocui pe cei care au pierit”, a continuat fostul șef de stat. De asemenea, fostul președinte Băsescu a mai spus și că „marea problemă a Occidentului este că nu știm să definim ce înseamnă victorie în războiul din Ucraina”.

Cosmin Prelipceanu: Pierd ucrainenii războiul?

Traian Băsescu: Da. Din păcate au ratat ofensiva de anul trecut. Iar în momentul de față Rusia este cu toată industria deja pusă pe picior de război, iar alimentarea Ucrainei cu armament și muniție întârzie. Europa n-a putut să furnizeze cele 1 milion de proiectile de artilerie. Industria n-a performat, abia jumătate s-a livrat. America nu mai furnizează armament.

Dar marea problemă a Ucrainei este lipsa de trupe. Putem să le dăm tehnică, tehnologie oricâtă ar fi. Problema este că nu au cu ce schimba pe cei care au pierit sau cei care de doi ani sunt pe front. Și mai avem o mare problemă.

Marea problemă pe care noi Occidentul o avem legat de Ucraina este că nu știm să definim ce înseamnă victorie în războiul din Ucraina. Nimeni nu spune vom considera că am câștigat războiul din Ucraina dacă Putin nu mai poate înainta față de pozițiile actuale. O variantă. Vom considera că e victorie dacă eliberam Donbas, Lungask, toată Ucraina continentală. Sau a treia variantă, care e varianta lui Zelenski, vom considera că Ucraina a câștigat războiul dacă eliberăm tot, inclusiv Crimeea.

Noi occidentalii care spunem mergem cu Ucraina până la capăt. Ce parametrii avem pentru a defini victoria? Pentru că Zelenski, el e șeful unui stat afectat. Dar noi trebuie să fim realiști, putem elibera Crimeea? Ce înseamnă asta. Sau Macron care la începutul conflictului s-a dus ca un nevinovat să mă scuze, niciodată nu am crezut că voi ajunge să spun așa ceva despre un președinte francez, care gestionează și un arsenal nuclear.

(...)

Eu nu prevestesc înfrângerea Ucrainei. Dar vreau să clarificăm ce înseamnă pentru noi, pentru occidentali, victorie în Ucraina

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri