Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii

Data actualizării: Data publicării:
Russia Putin
Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Ajutorul militar al SUA pentru Ucraina ar putea fi aprobat în acest weekend de congresmenii americani, urmând ca legea să se întoarcă în Senat. Sunt primii pași pentru deblocarea celor 60 de miliarde de dolari pentru reaprovizionarea Kievului cu muniții și arme. Întârzierea ajutorului luni bune a făcut ca ucrainenii să întâmpine probleme serioase pe front, crescând îngrijorarea în rândul liderilor occidentali în legătură că șansele ca Ucraina să mai reziste agresiunii ruse. 

Liderii ucraineni au avertizat în repetate rânduri că au rămas fără muniție și că șansele ca Putin să cucerească Ucraina cresc în fiecare zi. Armata Kievului duce lipsă de muniție, iar în unele locuri deficitul artileriei în favoarea rușilor este de 10 la 1.

Fără ajutor militar american trimis cât mai repede la Kiev, înfrângerea Ucrainei pare din ce în ce mai probabilă și ar putea lua mai multe forme, spun analiștii, potrivit Insider. 

Citește și CIA avertizează că Ucraina va pierde războiul anul acesta, dacă SUA nu îi vor trimite noi ajutoare militare

Ce înseamnă o victorie a rușilor în Ucraina. Trei scenarii

Înfrângere totală

Experții de la think tank-ul american Institutul pentru Studiul Războiului consideră că președintele Rusiei, Vladimir Putin, urmărește obiective „maximaliste” în Ucraina care echivalează cu o „capitulare deplină ucraineană și occidentală”.

Acest lucru ar putea implica în cele din urmă încercarea de a prelua controlul asupra întregii țări.

Putin a negat în repetate rânduri existența Ucrainei în discursuri. Anul trecut, a prezentat o hartă a Europei din secolul al XVII-lea pentru a susține teza sa conform căreia Ucraina nu este o țară reală, în ciuda documentului care marchează în mod clar o parte a teritoriului ca fiind „Ucraina”.

Moscow, Russia. 23rd May, 2023. Russian President Vladimir Putin reviews a historic map with Constitutional Court Chairman Valery Zorkin, left, at the Kremlin, May 23, 2023 in Moscow, Russia. Credit: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool/Alamy Live News
Foto: Profimedia Images

Într-o postare pe blog, Oleksandr Daniliuk, un fost consilier al ministrului ucrainean al Apărării, a menționat că distrugerea totală a Ucrainei este principalul obiectiv al Rusiei.

„Putin nu își ascunde intențiile de genocid de a distruge Ucraina ca stat independent și ucrainenii ca popor separat”, a spus el.

„Este evident că, dacă Ucraina pierde sprijinul din partea Occidentului, Putin își poate atinge obiectivul de a distruge ucrainenii ca popor și de a șterge cea mai mare țară de pe harta Europei”, a continuat el. „În ciuda tragediei evidente a acestei situații pentru Ucraina, consecințele înfrângerii acesteia pentru Occident și mai ales pentru SUA ca lider al lumii libere nu ar fi mai puțin catastrofale”, mai spune Daniliuk.

Pierderea teritoriilor

Alții cred că ambițiile Rusiei sunt mai limitate și că Putin își propune să lanseze un atac masiv în această vară pentru a sparge liniile defensive ale Ucrainei și a ocupa un oraș sau o regiune cheie.

O problemă pentru Ucraina, a declarat Bryden Spurling, analist la RAND Corporation, pentru Business Insider, este că nu e clar de unde ar putea veni atacul.

„Dificultatea în care Ucraina este lipsită de provizii și personal este că îi oferă Rusiei mai multă oportunitate de a alege momentul și locul ofensivei sale pe un front lung”, a spus el.

Deși era evident că Ucraina își va concentra contraofensiva anul trecut în sud, permițând Rusiei să construiască fortificații extinse pentru a-și apăra pozițiile, atacul Rusiei ar putea veni în orice punct de-a lungul liniei frontului de peste 1.000 de kilometri.

Rusia ar putea încerca să preia controlul asupra Harkovului, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, care se află în apropiere de granița cu Rusia, asupra Zaporojie din sudul Ucrainei sau să asigure controlul asupra regiunii Donețk din estul Ucrainei, care a fost locul unora dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului.

Bărbat cu spatele privește o hartă a Ucrainei în timpul invaziei rusești
Senatorii republicani și democrați au ajuns la un acord care ar putea duce la deblocarea unui ajutor pentru Ucraina de peste 60 de miliarde de dolari. Foto: Getty Images

George Beebe, fost director în cadrul CIA, specializat pe lumea rusă, a declarat recent pentru Insider că Rusia încearcă să adauge și să-și consolideze câștigurile teritoriale.

„Victoria” Rusiei asupra Ucrainei ar consta probabil în ocuparea teritoriului de la est de râul Nipru pe care Moscova îl consideră rusesc din punct de vedere cultural și istoric, crearea unei fâșii de „pământ al nimănui” care separă teritoriul controlat de ruși de restul Ucrainei și construirea de fortificații defensive pentru a se asigura că divizarea Ucrainei va fi dificil de inversat prin noile atacuri ucrainene”, a spus el.

Dar întrebarea când și în ce condiții ar putea avea loc negocierile pentru a pune capăt războiului rămâne neclară.

Spurling, analistul RAND, a spus că o victorie a Rusiei va lua, cel mai probabil, forma cedarii de către Ucraina a unor părți mari de teritoriu. Dar nu există niciun semn că Ucraina ar fi de acord cu o astfel de negociere.

„În pofida provocărilor cu care se confruntă în prezent, Ucraina arată puțin apetit pentru o astfel de înțelegere – și mulți dintre susținătorii Ucrainei recunosc că oricum nu se poate avea încredere în Rusia că își va păstra partea de înțelegere în orice negociere”, a spus el.

O campanie împotriva NATO

Unii analiști, cum ar fi cei de la Institutul pentru Studiul Războiului, au avertizat că Rusia va folosi probabil o înțelegere cu o Ucraină slăbită și învinsă pentru a-și reconstrui armata și a lansa un nou atac asupra Ucrainei și apoi a aliaților săi din Occident.

„Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește dramatic dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea apărării statelor baltice în special ar putea deveni aproape insurmontabilă. Dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări uriașe în apărarea membrilor săi din nord-est. Prin urmare, în acest scenariu îngrozitor, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale granițe, de la Marea Neagră până la Arctica, punând, pentru prima dată, granițele sudice ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac rusesc terestru”, se arată într-o analiză a ISW.

harta ucraina atac nato
Scenariul unei confruntări cu NATO în cazul în care Rusia câștigă în Ucraina. Foto: ISW

Alți analiști sunt sceptici și cred că armata Rusiei a suferit pagube atât de mari în conflict, încât nu ar fi în măsură să lanseze o nouă campanie masivă după război împotriva unei alianțe consolidate NATO.

Dar fostul director în cadrul CIA, George Beebe, consideră că până și cu ajutorul american deblocat în Congres, nu va fi suficient pentru ca Ucraina să câștige și să împingă forțele invadatoare. Asta înseamnă că Ucraina, în orice scenariu, va trebui să cedeze teritoriu, este de părere Beebe.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rusia a declanșat un război electronic de bruiaj pe teritoriul României. Ce înseamnă asta şi cum ne afectează
Digi FM
Jennifer Lopez și Ben Affleck, apariție surprinzătoare după zvonurile de divorț. De ce locuiesc separat?
Pro FM
Anghel Damian, adevărul despre începutul relației cu Theo Rose, după despărțirea de Lia Bugnar: „Am fost...
Film Now
Fiica Siennei Miller, prima apariție pe covorul roșu. Puștoaica de 11 ani seamănă leit cu mama sa celebră
Adevarul
Scrisoarea emoționantă a unor copii care suferă de boli incurabile, către un medic
Newsweek
Nouă fază dură a războiului din Ucraina. Rusia atacată cu arme din Vest de soldați antrenați de NATO
Digi FM
Ce avere are Tavi Colen. Artistul deține pe dealul Mitropoliei o casă și un teren de 1000 mp
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când o șopârlă își desprinde coada pentru a scăpa din ghearele ei: „Nu știe ce s-a...
Film Now
Kevin Costner, apariție rară alături de cinci dintre cei șapte copii ai săi, la Cannes. Actorul, în lacrimi...
UTV
(FOTO) Jennifer Lopez si Ben Affleck, prima aparitie impreuna dupa zvonurile divortului. Vezi cum au fost...